Bela hiša je označila letalo Air Force One za predsednikovo
Bela hiša je označila letalo Air Force One za predsednikovo "pisarno na nebu". Tam je predsedniški apartma, konferenčna soba, jedilnica, dve kuhinji, prostor za novinarske konference ... Predsednik sedi spredaj, novinarji pa so nameščeni v zadnjem delu letala. Foto: EPA

Preverjanje inventarja letala Air Force One po februarskem obisku ameriškega predsednika Joeja Bidna na zahodni obali ZDA je pokazalo, da v delu, kjer so nameščeni novinarji, manjka več predmetov.

Združenje dopisnikov Bele hiše je opozorilo, da je odnašanje predmetov z letala prepovedano. Zato je združenje prejšnji mesec novinarjem poslalo e-poštno sporočilo, v katerem so zapisali, da se takšno obnašanje slabo odraža na novinarski skupini – skupini novinarjev, ki potuje s predsednikom – in da se mora ustaviti.

Jemanje predmetov z logotipom Air Force One je že pred leti postala običajna, piše britanski BBC.

Misha Komadovsky, dopisnik Glasu Amerike iz Bele hiše, je tako zbral zbirko predmetov s svojih potovanj s predsednikovim letalom. "Nikogar nisem spravil v zadrego ali zagrešil ničesar, da sem sestavil to zbirko," je povedal za BBC News, ko je dvignil papirnato skodelico z logotipom Air Force One, ki jo je "preprosto pozabil zavreči". Komadovsky ima tudi škatlo čokoladnih bombonov M&M, okrašeno s predsednikovim pečatom, ki pa jo novinarji včasih dobijo kot spominek.