Škržati so po 17 letih prišli nad zemljo. Foto: Reuters
Škržati so po 17 letih prišli nad zemljo. Foto: Reuters

Glasne, za palec velike žuželke, ki letos po 17 letih spet rojijo, so popolnoma prekrile letalo in zašle celo v motorje. Po novinarje je moralo priti drugo letalo.

Škržati ali cikade imajo letos svoj naravni cikel parjenja. Po 17 letih življenja pod zemljo so zdaj prišli na plano, se zlevili in podali v iskanje partnerja za parjenje. Po parjenju in oploditvi bodo samice odložile jajčeca, nato pa se bo njihov življenjski cikel končal. Odrasle žuželke bodo poginile, mladi rod pa bo spet 17 let pod zemljo čakal na svoj trenutek.

Novinarji, ki pokrivajo dogajanje v Beli hiši. Foto: Reuters
Novinarji, ki pokrivajo dogajanje v Beli hiši. Foto: Reuters

Zdaj v ZDA rojijo v milijonih, celo v milijardah. Roji so zajeli zvezne države Maryland, Pensilvanija, Virginija, Indiana in Tennessee.

Rešilo jih je drugo letalo

Novinarsko letalo bi moralo z letališča Dulles v Washingtonu poleteti že v torek zvečer, a so morali polet preložiti do srede zjutraj. Ker se roj škržatov ni premaknil naprej, je moralo po vse bolj nestrpne predstavnike medijev priti drugo letalo. "To neskončno preložitev poleta si bom zapomnil za čez 17 let – škržati," je tvitnil poročevalec CNN-a iz Bele hiše Phil Mattingly.

Zadnjič so v takem številu škržati v ZDA rojili, ko je bil predsednik še George Bush mlajši, Facebook je šele začel delovati, Atene pa so se pripravljale na poletne olimpijske igre.

Prvič v predsedniški vlogi v Evropi

Biden se bo v sredo odpravil na prvo pot v tujino, odkar je 20. januarja prevzel položaj. V Cornwallu se bo udeležil vrha voditeljev držav G7, nato bo v Bruslju sodeloval na vrhu Nata in se srečal z voditelji EU-ja, sledilo pa bo še srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Ženevi.