Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na Novi Zelandiji so elektronske cigarete med mladimi postale tako priljubljene, da so se oblasti odločile ukrepati. Nova pravila bodo prepovedala večino elektronskih cigaret za enkratno uporabo, prav tako pa bo onemogočeno odpiranje novih trgovin s tobačnimi in drugimi izdelki, ki vsebujejo nikotin, v bližini šol. Mlade premamijo predvsem sadni in sladki okusi, zato bo prepovedano evokativno poimenovanje teh izdelkov.

Število mladih, ki uporabljajo e-cigarete na Novi Zelandiji, se je v zadnjih nekaj letih močno povečalo, čeprav je uporaba običajnih cigaret na najnižji ravni v zgodovini, kadi namreč zgolj osem odstotkov Novozelandcev, poroča Guardian. Število devetošolcev, ki dnevno uporabljajo elektronske cigarete, se je med letoma 2019 in 2021 potrojilo.

Dovoljene bodo zgolj baterijske e-cigarete, ki so dražje od tistih za enkratno uporabo. Foto: Pixabay
Dovoljene bodo zgolj baterijske e-cigarete, ki so dražje od tistih za enkratno uporabo. Foto: Pixabay

"Preveč mladih uporablja elektronske cigarete, zato smo se odločili ukrepati," je povedala novozelandska ministrica za zdravje Ayesha Verrall.

Dodala je, da morajo na ministrstvu ustvariti ravnovesje med omejevanjem kajenja pri mladih in uporabo e-cigaret kot načinom opustitve kajenja.

Omejitve bodo začele veljati avgusta, med najpomembnejšimi pa bo gotovo ta, da bodo elektronske cigarete morale vsebovati baterije, kar bo onemogočilo prodajo poceni cigaret za enkratno uporabo, ki so med mladimi najbolj priljubljene. "Trgovcem bo tudi onemogočeno odpiranje novih poslovalnic za prodajo elektronskih cigaret v 300-metrskem radiju okrog šol," je zatrdila ministrica.

Drugje še strožje omejitve

Ko so se e-cigarete prvič pojavile na Novi Zelandiji, so bile neomejeno dostopne mladim, zato so že pred leti omejili prodajo mladoletnim, prepovedali uporabo v šolah in oglaševanje teh izdelkov. Korak dlje so šli v nekaterih drugih državah, na primer v Avstraliji, kjer so prepovedali elektronske cigarete z okusom, prav tako so dostopne zgolj v lekarnah in na recept.