Kivi je nacionalna žival Nove Zelandije (arhivska fotografija. Foto: AP
Kivi je nacionalna žival Nove Zelandije (arhivska fotografija. Foto: AP

Živalski vrt na Floridi je obiskovalce vabil na "bližnja srečanja s kivijem", a ko so posnetki obiskovalcev, ki božajo kivija z imenom Paora, prišli na družbena omrežja, je Novozelandce to zelo razburilo. "Kiviji so nočne živali, a oskrbniki ga ohranjajo budnega tako, da je podnevi pod lučjo. Ko pobegne in se skrije v škatlo, odprejo pokrov," je dejala fotografinja Holly Neill.

Zaradi usode Paore se je oglasil novozelandski urad za ohranjanje narave, ki je sporočil, da bo navezal stik z ameriško zvezo živalskih vrtov in akvarijev, piše CNN, v obrambo ga je nato vzel tudi sam premier Chris Hipkins, ki je pohvalil sodržavljane, da so povzdignili glas, ko so opazili, da Američani s kivijem ne ravnajo pravilno. Pojavila se je tudi spletna peticija.

In opozorila so zalegla - v živalskem vrtu v Miamiju so se vsem prizadetim opravičili, kivija pa ni več mogoče držati v rokah in božati.

Brez peruti, a z dolgim kljunom

Kivi na Novi Zelandiji velja za nacionalno žival, tudi vzdevek Novozelandcev je kivi. Na to žival so Novozelandci izredno ponosni, poleg tega pa namenijo tudi veliko denarja za reprodukcijo in zaščito teh živali. Nekdaj jih je v državi živelo 12 milijonov, zdaj pa je njihova populacija upadla na le 68.000. Novozelandski oskrbniki poudarjajo, da je za te živali najbolje, da jih v živalskih vrtovih pustijo v temnih ogradah in da imajo ljudje z njimi kar najmanj stikov.

Kivi, ki se je izvalil oktobra leta 2018 v nekem živalskem vrtu na Nizozemskem. Foto: EPA
Kivi, ki se je izvalil oktobra leta 2018 v nekem živalskem vrtu na Nizozemskem. Foto: EPA

Kiviji živijo izključno na Novi Zelandiji. Nimajo peruti, njihovo perje je bolj podobno rjavemu kožuhu, imajo pa dolg kljun. Z nogami brskajo po zemlji in kljuvajo po tleh. Ime so dobili po po oglašanju samcev; samci tudi skrbijo za mladiče.