Foto: AP
Foto: AP

Cene v novozelandskih trgovinah z živili so dosegle nove rekorde, zato se kupci zatekajo k drastičnim rešitvam, vključno s spletnim naročanjem živil za dostavo iz Avstralije.

“Skoraj kot božič je," je za Guardian povedala Belinda, prebivalka Wellingtona, ki pravi, da zdaj redno naroča špecerijo na spletu iz Avstralije. Ob tem jo je presunilo, kako cenejše je vse pri sosedih.

Kot poroča Guardian, Belinda ob nakupu košarice živil v vrednosti 267 novozelandskih dolarjev (166 evrov) iz avstralske spletne trgovine tudi po plačilu poštnine in carine prihrani 70 novozelandskih dolarjev (44 evrov).

“Edina slabost tega je, da trenutno veliko artiklov ni na voljo zaradi težav z zalogami, ampak mislim, da je to zato, ker so vsi začeli naročati iz Avstralije,” je povedala.

Skrbi jih ogljični odtis

Konec marca je na Novi Zelandiji močno odmevala objava ženske iz Otaga, ki je na svojih družbenih omrežjih objavila svojo košarico iz avstralske trgovine.

Kot je povedala za TV 1, je prihranila okoli 35 odstotkov s kupovanjem živil na veliko po spletu, a da eksperimenta najverjetneje ne bo ponovila, saj da s tem pušča prevelik "ogljični odtis". “Poleg tega pa imam zdaj 10 zobnih ščetk in za celo leto mandljev.”

Toda novozelandski kupci, ki zdaj obiskujejo avstralske spletne trgovine, pravijo, da čeprav jim vse skupaj vzame nekaj časa, se izplača, saj v povprečju plačajo 25 odstotkov manj.

Kar nekaj jih je sicer priznalo, da jih skrbi, da škodijo okolju, ko si dajejo hrano prepeljati z letalom, a tudi pravijo, da so cene na Novi Zelandiji preprosto preveč zrasle in da praksa lepo kaže, h kakim obupanim ukrepom so se družine prisiljene zatekati.

Marca so bile cene hrane na Novi Zelandiji za 7,6 odstotka višje od leta poprej (sadje in zelenjava kar za 18 odstotkov), kar je najvišja podražitev v več kot desetletju.