Projekt Misija: Triglavski ledenik v Peking je opozoril na globalno segrevanje in njegove uničujoče posledice za okolje ter obstoj zimskih športov. V sklopu projekta je del ledu Triglavskega ledenika prepotoval več kot 13.000 kilometrov dolgo pot iz Mojstrane do Rusije in nato z letalom do Pekinga, kjer so na začetku leta potekale zimske olimpijske igre.

Partnerji projekta so si za cilj zadali, da se za vsak prevožen kilometer posadi po eno drevo, s čimer bi okolje razbremenili za večkratnik količine izpustov, nastalih s projektom. Kot so danes sporočili iz družbe Slovenski državni gozdovi, ki se je pridružila projektu, je bil ambiciozen cilj še presežen. Prvotno je bila namreč načrtovana posaditev 13.000 sadik, na koncu pa se jih je posadilo 16.000.

Aprila so v Kočevski Reki prostovoljci, med katerimi so bili tudi biatlonci, košarkarji in rokometaši, posadili 3750 sadik smreke, 300 sadik gorskega javorja in 300 sadik češenj. V Trnovskem gozdu pa so domačini in šolarji pomagali posaditi 2300 mladih smrek in 700 bukev.

V Koprivni so posadili po 3000 sadik bukve in macesna ter po 400 sadik gorskega javorja, jerebike in češnje. Vsaka od teh drevesnih vrst se spomladi ponaša z drugo barvo, ker so jih zasadili tako, da so z njimi oblikovali pet krogov. Ob pogledu iz zraka bodo tako tvorile olimpijske kroge na zeleni podlagi.

Ob koncu akcije so danes na Pokljuki zaposleni iz Olimpijskega komiteja Slovenije, Pivovarne Laško Union in Slovenskih državnih gozdov, prostovoljci iz Športnega društva Pokljuka ter predstavnik projekta Ciril Komotar posadili še 800 macesnov, po 200 sadik jelke, gorskega javorja in bukve ter 50 sadik jerebike.

Sadnja "olimpijskega gozda" je bila izvedena na podlagi odločb Zavoda za gozdove Slovenije.

Sadike so bile ustrezno zaščitene pred objedanjem divjadi in dodatno zaznamovane za lažje izvajanje obžetev v prihodnjih letih, so pojasnili v Slovenskih državnih gozdovih in dodali, da se s sadnjo različnih drevesnih vrst vzpostavljajo gozdovi, ki bodo odpornejši proti posledicam podnebnih sprememb in namnožitve podlubnikov.