McCain-Obama za v vsak dom? Foto: EPA
McCain-Obama za v vsak dom? Foto: EPA

Dva tedna pred volitvami so ZDA preplavljene s strankarsko ikonografijo - pa naj si bo v oblikah nalepk na avtomobilskih odbijačih, sporočilnih oblačil, plakatov, lutk, mask ... in, ja, tudi tangic, pekočih omak, pasjih ovratnic in mentolnih bombončkov.
Barack Obama se smehlja s pižam, John McCain z mask za prihajajočo noč čarovnic, Sarah Palin pa je postala navdih za izpeljanke aljaška-misica-gre-v-Belo-hišo .
Vse za demokracijo
Čudaški volilni spominki sicer niso nič novega, a strast in zavzetost, s katerima so jih volivci letos sprejeli in s katerimi kažejo svojo privrženost, posmeh in vsesplošno obsedenost do kandidatov, sta sproducirala nekaj izredno bizarnih predmetov.
Mi smo se sprehodili po številnih spletnih portalih in poiskali nekaj najbolj tipičnih in smešnih izdelkov, ki so si jih Američani zamislili za promocijo demokracije.

K. S.

Nekdanja misica Sarah Palin je navdihnila celo serijo seksističnih izdelkov - med njimi tudi tangice s podobo pitbula (Palinova je v svojem govoru na republikanski konvenciji podala zdaj že slovito primerjavo med 'hokejskimi mamami' in pitbuli, med katerimi da je edina razlika šminka), in kondomi z njeno podobo. Za tiste intimnejše trenutke.
Politični analitiki so bili sprva skeptični do Obamove sposobnosti prepričevanja ključne demografske skupine mišičastih, 'pravih' moških. A kot kaže eden izmed mnogih volilnih stripov, predelava Divjega zmaja (Savage Dragon), je demokratskemu senatorju očitno uspelo dobiti njihovo polno podporo.
Ljubezen do postavnega in karizmetičnega demokrata lahko dame (pa tudi moški, tu ne obsojamo) pokažejo s tole sočno majico ali pa z vazelinom iKiss Barack jagodnega okusa.
Kandidati v kartonasti, človeški velikosti so postali pravi hit. Za lutko Johna McCaina boste, denimo, odšteli 34,95 dolarjev, sicer pa so najbolj priljubljene lutke Obame in Palinove, najmanj pa gredo v promet tiste s podobo Obamovega podpredsedniškega kandidata Joeja Bidna.
Le štiri dni pred volitvami se bodo v ZDA zamaskirali v strašljive preobleke za noč čarovnic. Razsvetljene buče, čarovnice na metlah, črni mački ... ter maske Obame in McCaina. Sploh ne dvomimo, da bodo letos vmed kostumi prevladovali prav volilni liki. Foto: EPA
Ljubezen do Baracka Obame je rodila že premnoge simpatične in domišljije polne skovanke. Med njimi tudi Ojamas (v prostem prevodu ožama) - gre za pižamo, potiskano z Obamovim emblemom -, in Obamarela - dežnik z utripajočimi lučkami in polepljen z Obamovimi slikicami.
V zadnjih dnevih pred voitvami postajajo kampanje čedalje bolj vroče. Le kaj je boljše za ponazoritev tega kot ognjene čilijeve omake s podobo obeh protagonistov? Če ne prenesete vročine, pa so tu mentolni bombončki s slikami Obame in McCaina na klasičnih kovinskih škatlicah.
Tale majica v trgovini v Venice Beachu je še iz časov prav tako vroče demokratske tekme Obama-Hillary za nominacijo. V prostem (a še zdaleč ne tako sočnem) prevodu: bratje pred babami. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Obama iz kartona in majica Obama je levičar v izložbi levičarske trgovine na pomolu Wisherman's Wharf v liberalnem San Franciscu. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Navdušenost nad Obamo v japonski izdaji - prevod senatorjeve knjige The Audacity of Hope v izložbi knjigarne v japonski četrti San Francisca. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Sarah Palin uteleša močno, ljudsko in pravo republikansko žensko. To lepo ponazarja tudi predelava kultnega plakata ženskega delavskega gibanja in značke z značilnim Sarinim pomežikom in krilatico 'You Betcha'.
Sarah Palin - lovka, ribolovka, nepopustljiva aljaška guvernerka. Če ste privrženci zgoraj omenjenega, si kupite majico z napisom 'McCainov najsmrtonosnejši ulov' ali pa sličico losa.
Za uravnoteženje sta tu majici Obama kot končevalec vojn in Obama kot mesija.
Če je Obama nova inkarnacija Boga na Zemlji, ali je McCain potem papež?
Domoljubni čeveljc Obama-Biden.
'In ta majhen pujsek je prišel vse do Bele hiše ... Kdo se smeji zdaj, Obama?' - na tej majici imate že pravi haiku ...
Dojenčki za Obamo?
Morda gredo najboj v promet še vedno dobre, stare nalepke za na odbijače. Tu imamo, denimo, 'This Mama's for Obama 2008!' (Ta mama je za Obamo 2008!) in Joe Six Pack za McCain-Palin (Navadni Janez za McCain-Palin).
Kdo torej pravi, da ne živimo v potrošniški družbi?