Raffi je pred imenovanjem delala na Nacionalnem centru za enakopravnost transseksualcev. Foto: AP
Raffi je pred imenovanjem delala na Nacionalnem centru za enakopravnost transseksualcev. Foto: AP
Imenovanje Freedman-Gurspanove je še en prelomen korak za Obamovo administracijo. Foto: AP

Aktivisti so že pozdravili odločitev administracije, Freedman-Gurspanovo pa so označili za vzornico, ki je storila ogromno za opogumljanje pripadnikov LGBT-skupnosti, poroča CNN.

"Predsednik Obama že dolgo govori, da si želi, da bi njegova administracija odsevala ameriško ljudstvo. Kot razumem, to vključuje tudi transseksualne Američane," je povedala izvršna direktorica NCTE-ja Mara Keisling.

"Da je prvi imenovani transseksualec ženska in še temnopolta povrhu, je že samo po sebi izjemnega pomena. In da je prva transseksualka v Beli hiši prijateljica, pa je navdihujoče zame in za številne druge, ki se jih je dotaknil Raffijin aktivizem."

Obama v podporo LGBT-skupnosti
To je le eden izmed korakov, ki jih je Obamova administracija naredila v znak podpore LGBT-skupnosti.

Lani je Obama s predsedniškim odlokom zveznim podjetnikom prepovedal diskriminacijo zaposlenih na podlagi njihove spolne usmerjenosti ali spolne identitete, aprila pa je obsodil terapije, namenjene "spreobračanju" istospolno usmerjene mladine, in napovedal spolno nevtralna stranišča v Eisenhowerjevi stavbi, kjer dela velik del osebja Bele hiše.

"Raffi Freedman-Gurspan izkazuje tiste vrste vodstvene sposobnosti, za katere se ta administracija zavzema," je povedala višja Obamova svetovalka Valerie Jarrett. "Njena predanost izboljševanju življenj transseksualnih Američanov, še posebej temnopoltih in socialno ogroženih transseksualcev, odraža vrednote te administracije."