Zakonca Obama na praznovanju 65. obletnice dneva D, izkrcanja zavezniških sil v Normandiji. Foto: EPA
Zakonca Obama na praznovanju 65. obletnice dneva D, izkrcanja zavezniških sil v Normandiji. Foto: EPA
Michelle Obama in Carla Bruni-Sarkozy
Michelle Obama in Carla Bruni-Sarkozy v Normandiji. Foto: EPA
Barack Obama in Nicolas Sarkozy
Barack Obama in Nicolas Sarkozy ob začetku bilateralnega srečanja v Caenu. Foto: EPA

Obama je turnejo, v okviru katere je v minulih dneh obiskal Bližnji vzhod, Nemčijo in Normandijo, sklenil v Parizu, kjer je s soprogo Michelle in hčerkama nekaj ur preživel tudi kot turist.

"Ogled, kot so si ga želeli Francozi"
Družina Obama je v Parizu stanovala v rezidenci ameriškega veleposlanika, ob tem pa so se tudi odpravili na izlet po mestu. Najprej so si ogledali katedralo Notre Dame, kjer je Obama prižgal svečo in prisluhnil otroškemu pevskemu zboru. Prvi par ZDA se je nato odpravil na večerjo na Eifflov stolp.

Po poročanju tiskovne agencije AP naj bi bil to "natančno tak turistični ogled, kot so si ga želeli Francozi". Novinarji so ameriškega predsednika med njegovim obiskom v Franciji in Nemčiji spraševali, zakaj v teh državah ne preživi več časa.

Nedelja dan za ogled muzeja
Turistični oddih si je družina Obama privoščila tudi v nedeljo. Ameriški predsednik je s soprogo in hčerkama Malio in Sasho dopoldne obiskal pariški muzej moderne umetnosti, Center Georges-Pompidou.
Prva ameriška družina si je ob strogih varnostnih ukrepih policije muzej ogledala, še preden je ta vrata odprl za javnost, nato pa se je vrnila v rezidenco ameriškega veleposlanika.
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy in njegova soproga Carla Bruni-Sarkozy imata sicer na programu kosilo, ki pa se ga Obama predvidoma ne bo udeležil. Ameriški predsednik naj bi namreč že popoldne poletel proti Washingtonu.

Obama ima natrpan urnik
Bodo pa v Parizu do ponedeljka ostale Michelle in hčerki. Trojica naj bi v tem času obiskala še nekaj kulturnih zanimivosti v francoski prestolnici, prosti čas pa naj bi izkoristile tudi za nakupovanje.

Obama se je v soboto v Caenu sam pritoževal nad polnim urnikom. "Ničesar ne bi imel raje kot oddih konec tedna v Parizu - se sprehodil ob Seni, ženo odpeljal na prijetno kosilo, imel piknik v luksemburških vrtovih. Takih dni je za zdaj konec," je v smehu dejal Obama.

A. K.