Prve banane, ki so dozorele v Sloveniji. Foto: Ocean Orchids
Prve banane, ki so dozorele v Sloveniji. Foto: Ocean Orchids
V Prekmurju zorijo prve slovenske banane

V Tropskem vrtu podjetja Ocean Orchids iz Dobrovnika po letu dni že zorijo prvi tropski sadeži - bananovci, ki jih je bilo mogoče obrati na današnjem dogodku. Poleg obiranja banan in predstavitve Tropskega vrta so lahko obiskovalci preizkušali banane in uživali v jedeh iz tropskih sadežev.

Prve banane v Sloveniji so vzgojili s pomočjo ogrevanja z geotermalno energijo, ki je podlaga tudi za uspešno proizvodnjo orhidej. S primernim vlaženjem, senčenjem, ogrevanjem in osvetljevanjem prostora ter z rednim zalivanjem in gnojenjem rastlin so v Pomurju ustvarili dobre razmere za uspešno zorenje banan.

"Banane smo začeli gojiti pred dobrim letom, sadike pa izvirajo iz Nizozemske. Iz šest mesecev starih sadik so se v petnajstih mesecih brez oprašitve razvile v odrasle rastline s plodovi," je povedal Tomaž Jevšnik, tehnični direktor podjetja Ocean Orchids.

V naravi je sicer dozorevanje končano v 12 do 18 mesecih, odvisno od vrste banan. "V prihodnje se obeta obiranje drugih tropskih sadežev, v poletnem času bo dozorel ananas. Za preostale tropske sadeže pa še proučujemo možnosti za vzgojo, saj gre za kulture, ki potrebujejo stabilno podnebje in primerne razmere ter v večini primerov opraševalca," je še dodal Jevšnik iz podjetja, ki je v Dobrovniku, sredi prekmurske ravnice razvilo "tropsko oazo".

V Tropskem vrtu okoli 150 vrst rastlin
V Tropskem vrtu trenutno raste okoli 150 različnih vrst rastlin, med njimi številne uporabne rastline iz tropskih in subtropskih območij, kot so ananas, vanilija, bombaž, poper, papaja, avokado, kava ... Tropske rastline, ki jih ljudje poznamo kot lončnice v Tropskem vrtu, dosežejo pravi razmah v obliki flamingovca, fikusa, difenbahij, mostere ... Ponudbo dopolnjuje še zbirka botaničnih vrst orhidej. Kot so povedali pri podjetju, njihovi obiskovalci v večini prihajajo iz Slovenije, nekaj pa je tudi turistov iz Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške in Madžarske.

C. R.

V Prekmurju zorijo prve slovenske banane