Dedek Mraz vsako leto razveseljuje otroke. Foto: BoBo
Dedek Mraz vsako leto razveseljuje otroke. Foto: BoBo

Od aprila letos je obisk dedka Mraza vpisan v register nesnovne dediščine. Kot nosilec enote je bila evidentirana Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Kot piše v opisu enote nesnovne dediščine, se je Gasparijev dedek Mraz tako močno usidral v zavest povojnih otrok, da je preživel do danes. Slikar je izhajal iz izbranih elementov slovenske kmečke kulture: iz moškega zimskega oblačila z rokavi iz ovčje kožuhovine z navznoter obrnjeno dlako, okrašenega z vezenino ali z usnjenim našitki, polhovke in gorjuške pipe.

Gasparijev Dedek Mraz. Foto: MMC RTV SLO
Gasparijev Dedek Mraz. Foto: MMC RTV SLO

Dobri mož je še vedno živ tudi v drugih republikah nekdanje Jugoslavije, kjer pa ima drugačno podobo.

Kot domovanje dedka Mraza se največkrat omenjata Triglav in Pohorje, od koder pride vsako leto pred novim letom med otroke. Ti mu pišejo pisemca, v katerih sporočajo, kakšna darila naj jim prinese. Dedek Mraz pride sam ali v spremstvu različnih živali, snežakov, snežink, pravljičnih in drugih likov.

Kot mitološko bitje je dedek Mraz povezan s tradicionalnimi predstavami o mrazu v obrednih praksah slovanskih narodov. V Sloveniji se je prvič pojavil konec leta 1948 v okviru leta 1947 uvedenega otroškega praznovanja novoletne jelke.

Praznovanje novoletne jelke in sprva v belo oblečenega dedka Mraza je povojna oblast v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji uvedla po zgledu novoletnih otroških praznovanj v Sovjetski zvezi. S praznovanjem novoletne jelke, katere osrednji del je kmalu postal prihod dedka Mraza, je želela nadomestiti sv. Miklavža in nepersonificiranega Božička, znanega le v mestih.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

EU: Za dobre može omejitve gibanja ne veljajo

Božiček in dedek Mraz sicer v času pandemije covida-19 uživata posebne pravice, tudi v Evropski uniji. Medtem ko se mora večina Evropejcev v tem času sprijazniti z omejitvami potovanja, pa so se članice EU-ja strinjale, da ta pravila za dobre može ne veljajo.

"Dobra novica: države članice EU-ja so se strinjale, da je Božiček nujni delavec, za katerega veljajo izjeme potovalnih omejitev. S tem je rešen božič za milijone otrok v Evropski uniji," je veselo novico tvitnil tiskovni predstavnik nemškega predsedovanja Svetu EU-ja Sebastian Fischer.

Zagotovil je, da izjeme veljajo tudi za vse lokalne dobre može, kot so dedek Mraz, Ježišek, Christkind in drugi.

Obenem je treba opozoriti, da izjema ne velja za ljudi, ki se le preoblečejo v kakšnega od prinašalcev darov.