Svojega dnevnika noče razkriti javnosti. Morda pa ga bodo nekoč njeni potomci. Foto: EPA
Svojega dnevnika noče razkriti javnosti. Morda pa ga bodo nekoč njeni potomci. Foto: EPA

Viktorija, ki je prestol zasedla, ko je bila stara 18 let, je v dnevnik zapisovala svoje misli in občutke, in to skoraj vsak dan od svojega 13. leta do nekaj tednov pred smrtjo leta 1901. Dnevnik obsega 141 delov in vsebuje prek 8,5 milijona besed.

Trenutno je na spletni strani www.queenvictoriasjournals.org dostopnih 40.000 strani, ki obsegajo obdobje od kronanja do diamantne obletnice vladanja. Dnevnik vsebuje tudi intimne zapise kraljice Viktorje. Tako je po poroki s princem Albertom zapisala: "Popolnoma me je omrežil. Objemala sva se in objemala. Ali je že kdaj bila kakšna ženska bolj blagoslovljena od mene?" Ko je dopolnila 18 let, pa je zapisala: "Kako sem stara, ampak kako daleč sem še od tistega, kar moram postati."

Kraljica Viktorija je bila na britanskem prestolu 63 let, kar je največ v zgodovini britanske monarhije. Kraljica Elizabeta II. jo utegne preseči, saj letos mineva 60 let, odkar je zasedla prestol. Na uradni slovesnosti ob predstavitvi dnevnika pa so jo vprašali, ali tudi sama piše dnevnik. "Moj ne bo objavljen," je kratko odgovorila.

Ogromna fotografija v čast Elizabeti II.
V čast praznovanja diamantnega jubileja vladanja Elizabete II. so ob reki Temzi na stavbi družbe Sea Containers postavili 100 metrov široko in 70 metrov visoko fotografijo kraljice, njenega moža princa Filipa in njunih otrok. Črno-bela fotografija iz leta 1977 hkrati zakriva gradbena dela znotraj stavbe.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, kraljica na dve toni težki fotografiji maha množici ob njeni srebrni obletnici vladanja pred 35 leti, na stavbi pa bo ostala do konca junija. Za postavitev fotografije je osem delavcev potrebovalo kar 45 ur, so sporočili iz Sea Containers in dodali, da gre za največjo fotografijo kraljeve družine do zdaj.

Nad začasno novo zunanjostjo stavbe pa niso navdušeni vsi Londončani. Blog Londonist je namreč povlekel vzporednico s komunistično Severno Korejo, češ da fotografija "spominja na čaščenje voditeljev v Pjongjangu", medtem ko je londonski blogar Jon Worth sliko označil za "grozno".

V Veliki Britaniji se sicer že nekaj časa vrstijo številne prireditve, s katerimi zaznamujejo šest desetletij, odkar je Elizabeta II. sedla na britanski prestol. Vrhunec praznovanj bo med 2. in 5. junijem, ko bodo na reki Temzi organizirali tudi parado tisoč ladij in čolnov.