Luka Dončić o vse večji priljubljenosti njegovega imena v ZDA:
Luka Dončić o vse večji priljubljenosti njegovega imena v ZDA: "Če kdo imenuje otroka po meni - saj jih morda niso vsi po meni, veste, verjetno pa nekateri so - je to posebno. Ne vem točno, kaj na rečem na to. Poseben občutek je." Foto: Reuters

Dončić v ligi doživlja skokovit napredek kot košarkar in zvezdnik. To potrjuje tudi njegova statistika, a ta ni edina stvar, ki nenehno raste od začetka njegove kariere v najmočnejši ligi na svetu, poudarja nemška tiskovna agencija DPA.

Od prihoda Ljubljančana v severnoameriško ligo NBA leta 2018 se je število novorojenčkov z imenom Luka v ZDA kar potrojilo: z okoli 700 na 2319.

Dončić s trojnim dvojčkom popeljal Dallas v končnico

Skok priljubljenosti imena med ameriškimi starši kaže tudi statistika najpogostejših imen. Leta 2017 je bilo namreč to ime na 404. mestu, leto pozneje pa že na 320. Po nadvse uspešni sezoni novinca je leta 2019 Luka postalo 221. najpogostejše ime, lani pa je bilo že 161., piše DPA.

Vpliv mladega zvezdnika ekipe Dallas Maverciks je pri tem nedvomen. Dončić je od prihoda v ligi izjemno priljubljen med navijači, kar kažeta glasovanje navijačev za tekmo vseh zvezd in tudi statistika prodaje dresov z njegovim imenom in številko.

Kot navaja DPA, pa je pomemben tudi uspeh Luke Dončića. Ta je pri rosnih 22 letih prišel do statusa igralca v NBA, ki ga kličejo le po prvem imenu. Tako se je Luka postavil ob bok superzvezdnikov Shaqa, LeBrona in Kobeja. Na porast imena pa vplivajo tudi splošni trendi pri imenih.

Luka je tudi v Sloveniji že vrsto let najpogostejše moško ime pri novorojenih dečkih.