Kip Katarine Velike v Odesi. Foto: Reuters
Kip Katarine Velike v Odesi. Foto: Reuters

Kip ustanoviteljice mesta, ki stoji na osrednjem trgu, je od začetka ruske invazije v Ukrajini 24. februarja predmet spotike, Ukrajinci pa zdaj zavračajo vsakršne zgodovinske povezave z Moskvo.

Mestni svet je odločitev, da kip umakne, sporočil na svoji spletni strani. Mestni svetniki so hkrati glasovali tudi za odstranitev kipa ruskemu generalu iz 18. stoletja Aleksandru Suvorovu.

Sorodna novica Lardo, suhe ribe in odrti zajci - divja, kaotična tržnica Odese

Katarina Velika je bila carica Rusije med letoma 1762 in 1796, Odeso pa je ustanovila leta 1794.

Prebivalci Odese so med drugim tudi v spletni anketi mestnega sveta podprli umik kipa, prav tako je bilo ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu predloženih več peticij, ki so pozivale k odstranitvi kipa, a imajo le lokalne oblasti pooblastilo, da sklenejo tovrstne odločitve.

Kip, ki je uradno znan kot spomenik ustanoviteljem Odese in vključuje še nekaj manjših figur iz obdobja carske Rusije, bodo zdaj preselili v začasno skladišče, poroča portal Suspilne.

Odesa je bila strateško mesto ruskega cesarstva in Sovjetske zveze, a tudi talilni lonec različnih kultur. Od ukrajinske osamosvojitve leta 1991 pristanišče v Odesi predstavlja pomemben del ukrajinskega gospodarstva.

Kip Katarini Veliki je bil postavljen leta 1900, leta 1920 so ga nato razstavili, leta 2007 pa znova postavili na osrednji trg. Vse od ruske invazije letos ukrajinske oblasti umikajo spomenike, kakor koli povezane z Rusijo, prav tako so v sklopu "derusifikacije" preimenovale nekatere z Rusijo povezane ulice.