Zdaj je podrobna raziskava razkrila, da je odkrita vrsta popolnoma nova, z listi premera kar treh metrov pa si lasti tudi rekord največjega lokvanja na svetu.

Rastlino so poimenovali Victoria boliviana, po Boliviji, kjer raste v enem samem vodnem bazenu v sklopu amazonskega porečja.

Hortikulturist Carlos Magdalena, eden vodilnih strokovnjakov za lokvanje na svetu, je že dalj časa sumil, da je rastlina drugačne od preostalih dveh znanih orjaških vrst, Victoria amazonica in Victoria cruziana.

In tako so bolivijski znanstveniki iz Nacionalnega herbarija, botaničnih vrtov Santa Cruz in botaničnega vrta La Rinconada londonskim kraljevim vrtovom Kew podarili nekaj semen.

“To pomeni, da smo jih lahko vzgojili drugega ob drugem s preostalima dvema vrstama pod popolnoma enakimi pogoji. Ko smo to storili, smo lahko zelo jasno videli, da je prav vsak del rastline popolnoma drugačen," je povedal Magdalena za BBC.

Odkritje je označil za vrhunec svoje kariere.

Prevzetost z lokvanji

Vrtovi Kew imajo že dolgo zgodovino z lokvanji, leta 1852 pa so prav v namen razkazati vso lepoto teh vodnih rastlin postavili Hišo lokvanjev ("Waterlily House").

Lokvanji velikani, ki so jih odkrili v 19. stoletju, so v tistem času veljali za pravo naravno čudo, poimenovali pa so jih po kraljici Viktoriji.

A novo odkritje kaže, da lokvanji še vedno znajo pripraviti nekaj presenečenj, s čimer se strinja tudi stroka.

"Nobena od treh vrst ni bila prav dobro proučevana. Še vedno ne vemo, koliko vrst velikanskih lokvanjev dejansko obstaja in kako različne so si po velikosti. Prav tako ne razumemo prav dobro osemenjevanja, kako se cvetni prah prenaša," je povedal dr. Alex Monro iz vrtov Kew.

"Tako, da je še vedno veliko neznank. In mislim, da ker so tako velikanske, tako očitne, da ljudem še ni padlo na pamet, da bi jih prav podrobno proučili.”