Zaplet se je po poročanju tujih medijev zgodil na zaslišanju na daljavo oziroma po videokonferenci na okrožnem sodišču v Teksasu, zanj pa je poskrbel odvetnik Rod Ponton, ki ne le da se je v videokonferenco prijavil s filtrom mačke, ampak ga, potem ko je ugotovil svojo napako, tudi ni znal izklopiti.

Posnetek dogodka, sicer dolg le slabo minuto, je hitro zakrožil po spletu in postal prava uspešnica. Na njem sodnik odvetnika opozori, da ima vklopljen filter mačke, Ponton – oziroma belo-siva mlada muca –, pa mu odgovarja, da ve, a da ga ne zna izklopiti.

Po nekaj sekundah Ponton zatrdi, da je kljub vsemu pripravljen nadaljevati zaslišanje, in doda: "Tu sem, v živo. Nisem mačka." "Vidim," je malce sarkastično odgovoril sodnik Ferguson, medtem ko druga dva sodelujoča na obravnavi le debelo gledata. Kmalu zatem je sicer odvetnikova ekipa vendarle s skupnimi močmi (in ob sugeriranju sodnika) ugotovila, kako se filter izklopi, namesto mačjega pa se je na zaslonu pojavil odvetnikov resni obraz.

"Če lahko državo v teh težkih časih, ki jih preživljamo, vsaj za trenutek nasmejim, sem vesel, da se ljudje smejijo na moj račun," je pozneje v telefonskem pogovoru za časopis New York Times dejal Ponton, a obenem priznal, da je bil v veliki zadregi.

Sodnik Roy Ferguson pa je pozneje na Twitterju (desno) humorno zapisal: "Pomemben namig pri uporabi Zooma. Če je vaš računalnik uporabljal otrok, pred svojo virtualno sodno obravnavo preverite, ali so vsi filtri izklopljeni."