Vijoličasta lepotica. Foto: Televizija Slovenija
Vijoličasta lepotica. Foto: Televizija Slovenija

Zvončast cvet, gosto dlakav, vijoličaste barve s šestimi venčnimi listi in rumenimi prašniki – to je velikonočnica, ki v vsej južni Evropi cveti le v Sloveniji, in sicer na štirih rastiščih. Poleg Boča sta dve na Ponikvi pri Šentjurju, eno pa ostaja skrito, saj so ga ljudje pred leti precej izropali. Tudi zato tukajšnji planinci takoj, ko cvetice pokukajo na plan, poskrbijo za njihovo varovanje.

"Mi organiziramo čuvajsko službo zaradi teh obiskovalcev, saj se nekateri pač ne držijo reda in posegajo v rastišče," pojasnjuje Štefka Čretnik iz Planinskega društva Poljčane.

In v teh dneh se marsikdo na Boč odpravi prav zaradi cvetoče velikonočnice.

Pred 10 leti jih je bilo 10-krat več

Čeprav območje, kjer cveti, skrbno čuvajo, pa je njihovo število kljub vsemu vsako leto manjše: "Pred desetimi leti jih je bilo še okoli 300. Predlani, ko sem jih štel, jih je bilo že 50, zdajle mislim, da jih bo približno 35, 30," opozarja Ivan Borovnik z odseka za varstvo gorske narave.

"Jo skušamo ohraniti, če nam je ne bo uspelo razširiti, da se vsaj ohrani v takem številu, kot se vsako leto pojavlja," dodaja predsednik društva Jani Kovačič.

Zato opozorilo k doslednemu upoštevanju postavljenih ograd in tabel, kajti le tako bomo velikonočnico lahko občudovali tudi v prihodnje.

Varovanje ogroženih velikonočnic tudi s stražo