Sestavljanje Shena pred dražbo. Foto: Reuters
Sestavljanje Shena pred dražbo. Foto: Reuters

V dražbeni hiši Christie's so za BBC potrdili, da so zadnji hip z dražbe različnih predmetov, ki bo 30. novembra v Hongkongu, umaknili okostje tiranozavra rexa. Zakaj so se tako odločili, niso pojasnili, so pa dodali, da se je lastnik odločil, da okostje podari muzeju, namesto da bi ga prodal.

Po poročanju New York Timesa so se namreč po uvrstitvi okostja na dražbo oglasili strokovnjaki, med njimi tudi predstavniki ameriškega paleontološkega inštituta The Black Hills, in opozorili, da je okostje, poimenovano Shen, neverjetno podobno že znanemu okostju z vzdevkom Stan.

Okostje tiranozavra Stana je namreč v lasti omenjenega inštituta, poleg samega okostja pa ima ta družba edina pravico prodajati replike Stana. Odlitki stanejo približno 120.000 dolarjev, navaja NY Times. Tudi zato so na inštitutu takoj opazili neverjetno podobnost lobanje in nekaterih drugih dela Shena s Stanom. Kot je direktor inštituta Peter Larson povedal za omenjeni časnik, ima, sodeč po fotografijah, Shen praktično enake vbokline in luknje v čeljusti kot Stan, pri tem pa je dejal, da te niso značilnost vrste, ampak so Stanova posebnost.

Po prvotnih navedbah dražbene hiše naj bi bile replike le Shenovi zobje, druge kosti pa naj bi bile pristne, a so pozneje trditev dopolnili. Foto: Reuters
Po prvotnih navedbah dražbene hiše naj bi bile replike le Shenovi zobje, druge kosti pa naj bi bile pristne, a so pozneje trditev dopolnili. Foto: Reuters

Larson je prepričan, da je Shenov lastnik kupil replike manjkajočih delov okostja in tako sestavil svojega tiranozavra. "Uporabili so Stana, da bi prodali dinozavra, ki ni Stan," je bil Lawson oster v pogovoru za časnik. "To je zavajanje," je še zatrdil v članku, ki je izšel, preden so prodajo naposled odpovedali.

V predstavitvi okostja dražbena hiša ni zatrjevala, da je celoten skelet dinozavra izviren, a je kot replike navedla le "nekaj manjkajočih zob". Pozneje so po navedbah chicaškega muzeja Field opis dopolnili in napisali, da je izvirnih 80 kosti omenjenega okostja, ob tem pa so izpustili pomemben podatek, da celotno okostje tiranozavra sestavlja okoli 380 kosti.

Dražbena hiša Christie's je za BBC izjavo komentirala zelo skopo in dvoumno: "Ne obstaja popolno izvirno okostje tiranozavra. Verjamemo, da so izvirni deli Shena pristni."

Lastnik si je po opozorilih o zavajanju premislil in bo okostje raje podaril muzeju. Foto: Reuters
Lastnik si je po opozorilih o zavajanju premislil in bo okostje raje podaril muzeju. Foto: Reuters

Lawson je pozneje za New York Times dejal, da bi morala dražbena hiša jasno navesti, katere kosti so izvirne in katere replike (Stana), kar je po poročanju NY Timesa delno sicer storila, a šele pred dnevi, preden je okostje dokončno umaknila iz prodaje.

Okostje Shena po prvotnih navedbah iz kataloga predmetov na dražbi tehta 1,4 tone ter je 4,6 metra visoko in 12 metrov dolgo. Odkrili naj bi ga v ZDA, v zvezni državi Montana, po ocenah paleontologov je bil to samec, ki je živel pred okoli 67 milijoni let. Ocenjena vrednost okostja je bila med 15 in 25 milijoni dolarjev.