Mladiček je zdrav in Tori dobro skrbi zanj. Foto: EPA
Mladiček je zdrav in Tori dobro skrbi zanj. Foto: EPA

Petnajstletna orangutanka Tori je začela kaditi pred desetimi leti, ko so ji obiskovalci začeli v ogrado metati cigarete. Da bi jo odvadili razvade, so jo julija preselili na oddaljen otoček, kjer je pred dnevi tudi skotila.

"Zelo smo veseli. Mladiček je zdrav in Tori dobro skrbi zanj," so povedali v živalskem vrtu v mestu Solo na Javi. Pojasnili pa so še, da je orangutanka kadila skoraj ves čas brejosti.

To je prvo rojstvo v tem živalskem vrtu, vse odkar se je pred petnajstimi leti skotila Tori. Poleg Tori in njenega partnerja imajo v živalskem vrtu še en par orangutanov, zato upajo, da se bo v prihodnosti orangutanska druščina še povečala.

Orangutani so ogrožena vrsta. V divjini jih živi le še od 50 do 60 tisoč, od tega 80 odstotkov v Indoneziji. Izumrtje jim grozi zaradi divjega lova in uničevanja gozdov.

Indonezijski živalski vrtovi se zaradi slabe oskrbe živali spopadajo z ostrimi kritikami. V živalskem vrtu na vzhodu Jave je marca poginila žirafa, v njenem želodcu pa so našli 20-kilogramsko gmoto plastike. Obiskovalci so ji namreč metali plastične ovitke, ona pa jih je jedla.

Spodaj si lahko ogledate posnetek Tori med kajenjem.