Orjaški afriški polž - bi ga imeli? Foto: EPA
Orjaški afriški polž - bi ga imeli? Foto: EPA

Od sredine tega desetletja so Hrvati sicer vsako leto noreli za drugačnimi živalmi, kot so južnoameriški kajmani, dihurji, vietnamske svinje, tropske žabe ali afriški pritlikavi ježi.
Prvi hrvaški vzgojitelj orjaških afriških polžev Mihael Kniplić iz Selnice pri Čakovcu je dejal, da je prve polže te vrste nabavil v Sloveniji. Sprva ni imel namena, da bi jih gojil, je pa pred tremi meseci ugotovil, da se je iz prvotnih nekaj polžev v terariju namnožilo približno 400 polžkov.
Kniplić pravi, da ni vedel, kaj bi s "celo vojsko polžev", zato se je odločil, da bo objavil oglas v časopisih, da jih prodaja. Prejel je številne klice ljudi, ki so bili skeptični do človeka, ki prodaja orjaške polže kot hišne ljubljenčke, saj gre običajno za škodljivce na vrtu ali gurmansko poslastico.
10 kun na kos
Orjaški polž tudi v Afriki velja za škodljivca, medtem ko je kot hrana priljubljen v Aziji, posebej na Kitajskem. Mladi Čakovčan je še povedal, da je večino polžev razdelil, nekaj pa jih je tudi prodal. Za vsakega je zahteval 10 kun ali približno 1,35 evra. Poudaril je, da orjaški afriški polži rastejo celo življenje, lahko pa živijo tudi sedem let. Sicer pa v enem letu zrastejo iz "kroglice", velikosti nekaj milimetrov, do živali, ki je dolga tudi 20 centimetrov.
Poleg orjaških afriških polžev Kniplić goji tudi polže, bolj znane kot beli žad, ki so po ocenah nekaterih celo lepši od orjakov. Ne glede na vse pa lastnikom zagotovo ne bodo treba teči za svojimi novimi ljubljenčki.