Produkt podjetja Mirocopter je majhen soosni helikopter, ki je danes eden najlažjih osebnih soosnih helikopterjev na svetu. Helikopter ob pravilnem vzdrževanju nudi zanesljivo letenje z nizkimi operativnimi in vzdrževalnimi stroški. Podjetje so ustanovili letos, helikopter pa razvijajo in dopolnjujejo že 12 let.

Miro Črv in Petra Marušič opravljata vse naloge podjetja, za zdaj še ne zaposlujeta. Mirocopter trenutno helikopterje prodaja prek pooblaščenih proizvajalcev po svetu, letos se bo ta številka gibala nekje okrog desetice. Največ helikopterjev prodajo v ZDA, kjer je upravljanje s takšnimi letalnimi napravami tudi dovoljeno.

Helikopter nastaja v lokalnem okolju

Cena helikopterja je enotna po vsem svetu, znaša pa 33.000 evrov. Proizvodnja enega helikopterja traja od štiri do pet mesecev, podjetju pa pri izdelavi pomaga inženirsko podjetje. EL-KRM iz Cerknega, ki po specifikacijah proizvede helikopter in ga sestavi.

Pri oblikovanju helikopterja je sicer sodelovalo tudi podjetje Smarteh iz Tolmina, ki je razvilo in proizvedlo kontrolni panel in celotno instrumentalno ploščo. Miro Črv je povedal, da so zadovoljni, da helikopter nastaja v lokalnem okolju, čeprav za zdaj pri nas s to napravo, čeprav serijsko proizvedeno, ni možno leteti.

Navdušili tudi na največjem svetovnem letalskem sejmu v ZDA

Vizija podjetja je izdelek razvijati še naprej, poleg tega pa si prizadevajo razširiti tudi krog prodajalcev, a za zdaj še preverjajo odziv trga. Izvajajo tudi certificiranja te vrste helikopterja na trgih izven ZDA. Na trgu opažajo tudi veliko zanimanje za predelavo helikopterjev v težko nosilne letalnike (brezpilotne letalnike), tudi na tem področju sodelujejo z več tujimi podjetji. Pred kratkim so bili prisotni tudi na največjem svetovnem letalskem sejmu v ZDA, odziv organizatorjev in obiskovalcev pa je bil po mnenju podjetja nad vsemi pričakovanji.