Člani komisije so povedali, da si tekmovalci decimalke zapomnijo z različnimi tehnikami, nekateri na vizualen način, drugi s pomočjo zvoka, ključnega pomena pa so domišljija, asociacije in organizacija. Foto: Pixabay
Člani komisije so povedali, da si tekmovalci decimalke zapomnijo z različnimi tehnikami, nekateri na vizualen način, drugi s pomočjo zvoka, ključnega pomena pa so domišljija, asociacije in organizacija. Foto: Pixabay
Nik Šrklec
Nik Škrlec, nosilec rekorda v recitiranju, si je rekordno število decimalk zapomnil s tehniko pomnjenja, imenovano palača spomina. Foto: Mankica Kranjec

Tradicionalnega tekmovanja, ki ga organizirata Študentska organizacija FMF-ja in Študentski svet FMF-ja, se je udeležilo 11 tekmovalcev. Zmagala je osnovnošolka Mateja Slapnik Anžur, ki je odrecitirala 773 decimalk, na drugo mesto se je s 676 decimalkami števila pi uvrstila Špela Novak, tretje mesto si je priboril Matej Novoselec, ki je število pi recitiral na 590 decimalk natančno.

Po uradnem delu tekmovanja so se trije tekmovalci ponovno poskusili v recitiranju, pri čemer je osnovnošolki Gitici Jakopin število pi uspelo zrecitirati na kar 1.521 decimalk natančno.

Recitiranje je letos spremljala tričlanska komisija, ki so jo sestavljali Simon Čopar, Nik Šrlec in Pia Kleva, vsi trije so se v preteklih letih tudi sami preizkusili v recitiranju števila pi.

Dan pi je praznik, s katerim vsako leto 14. marca zaznamujemo matematično konstanto pi. Ta dan je namreč v ameriškem datumskem formatu zapisan kot 3/14, kar so prve tri števke števila pi.

Čopar je na preteklih tekmovanjih v recitiranju števila pi zmagal štirikrat, Nik Škrlec pa trikrat. Škrlec, voditelj oddaje Male sive celice na Televiziji Slovenija, je hkrati tudi nosilec rekorda v recitiranju, saj je lani število pi recitiral na kar 3.141 decimalk natančno.

Palača spomina
Škrlec je pojasnil, da si je rekordno število decimalk zapomnil s tehniko pomnjenja, imenovano palača spomina. Metodo poskuša razložiti in promovirati tudi v svoji avtorski predstavi Naj gre vse v pi ali kako sem si zapomnil 3.141 decimalk.

Kot je dejal Škrlec, je bistvo njegove predstave domišljijski svet, ki ga je ustvaril, da si je zapomnil 3.141 decimalk. "Je poskus, ali lahko tehniko pomnjenja palača spomina uporabimo namesto teksta za predstavo. Na oder sem poskušal prestaviti te domišljijske podobe in jih združiti v zanimivo domišljijsko celoto. Predstava je torej o domišljiji, podobah, ki jih uporabljam, da si zapomnim te števke."