Diamant, vreden 32,6 milijona dolarjev. Foto: Sotheby's Twitter
Diamant, vreden 32,6 milijona dolarjev. Foto: Sotheby's Twitter

To je rekord, je sporočila dražbena hiša Sotheby's, ki je v četrtek organizirala dražbo prelepega diamanta v New Yorku. Na dražbi se je najbolje izkazal hongkonški zbiratelj, ki je 9,75-karatni diamant v obliki hruške osvojil po 20 minutah ostrega boja med ponudniki.

Gary Schuler iz Sotheby'sa je zanimanje za diamant opisal z besedami: "Od trenutka, ko sem ga zagledal, sem vedel, da bo to eden najpomembnejših kamnov, ki jih bom imel čast predstaviti na dražbah. Zanimivo je bilo gledati kolege, ki so prvič videli diamant, kako so ga ogledovali in proučevali dolgo časa, gledali so, kako se modra barva iz minute v minuto spreminja in postaja intenzivnejša na naravni svetlobi. Diamant gospe Mellon si vsekakor zasluži mesto v knjigi rekordov."

Prodani modri diamant je bil predtem v lasti Rachel Lambert, soproge pokojnega človekoljuba Paula Mellona. Lambertova je umrla marca letos v starosti 103 let.

Poleg cenovnega rekorda za modre diamante so na tej dražbi dosegli tudi rekord pri ceni na karat za katero koli vrsto diamanta.