Mala črna napravica ob Kim Džong Unu se je znašla v središču pozornosti. Foto: EPA
Mala črna napravica ob Kim Džong Unu se je znašla v središču pozornosti. Foto: EPA
Mobilni telefon Kim Jong Una
Južnokorejska vlada naj bi fotografijo celo dala analizirati obveščevalni službi. Foto: EPA

Severnokorejski državni mediji so objavili fotografijo izpred dveh tednov, na kateri Kim predseduje srečanju vrhovnih nacionalnih varnostnih svetovalcev. V roki drži prižgano cigareto, na mizi pa leži črn pametni telefon. Ker naprava leži tik ob papirjih, ki jih ljubljeni vodja pregleduje, javnost sklepa, da je njegova.

V hipu se je pojavilo tisto najpomembnejše vprašanje: "Le kdo je proizvajalec?" Najpogostejša so bila ugibanja, da bi lahko šlo za Samsungov, HTC-jev ali Applov telefon. Pri Samsungu so že zanikali, da bi šlo za njihovo napravo. "Ne gre za Samsung," so zatrdili v južnokorejskem proizvajalcu.

Fotografijo naj bi analizirala celo obveščevalna služba
Nekateri južnokorejski mediji so se ob tem razpisali, da je bila izbira telefona zagotovo politična. Za Kima naj bi bilo politično zelo neugodno uporabljati ameriške izdelke, ob tem pa naj bi bilo težko tudi javno priznati, da je Južna Koreja tehnološko razvitejša od severne sosede.

Vlada v Seulu pa naj bi fotografijo celo dala analizirati obveščevalni službi, ki je ugotovila, da je Kim najverjetneje izbral HTC. Pri tajvanskem podjetju so zanikali prepoznavo naprave, so pa v izjavi za javnost zapisali, da cenijo podporo "vsakega uporabnika".

Telefoniranje dovoljeno le znotraj države
V Severni Koreji naročnino za prenosni telefon plačuje približno en milijon od 22 milijonov prebivalcev, ki pa lahko telefonirajo samo znotraj države. To pa očitno ne velja za njihovo politično vodstvo, sarkastično pripominjajo južnokorejski mediji.

Kaj pa menite vi?
Fotografijo zasedanja vrhovnih nacionalnih varnostnih svetovalcev v Severni Koreji, na kateri je tudi zloglasni mobilni telefon, si lahko ogledate na desni strani. S klikom nanjo se odpre v večji resoluciji in tako lahko tudi sami poskusite odgovoriti na vprašanje, s katerim se ukvarja celo južnokorejska obveščevalna služba ...