Sprednji del letala je v barvah palestinske zastave, rep pa v barvah jordanske. Foto: AP
Sprednji del letala je v barvah palestinske zastave, rep pa v barvah jordanske. Foto: AP

60-letna Khamis in Ata Al Sairafi sta namreč na obrobju mesta Nablus na severu Zahodnega brega preuredila odslužen boeing 707 v kavarno in restavracijo. "99 odstotkov Palestincev ni še nikdar letelo. Samo naši veleposlaniki, diplomati, ministri in župani uporabljajo letala. Zdaj ko vidijo letalo, je to zanje nekaj res posebnega," je povedal Khamis za AP.

Po 25 letih prizadevanj sta brata 21. julija odprla "Restavracijo in kavarno palestinsko-jordanske letalske družbe al-Sairafi”. Lokal znotraj letala je naglo postal prava atrakcija, za pet šekelov (približno en evro) pa se lahko tudi samo fotografirate v preurejeni kabini.

Za pet šekelov se lahko tudi slikate v prenovljenem letalu. Foto: AP
Za pet šekelov se lahko tudi slikate v prenovljenem letalu. Foto: AP

Gostje pravijo, da so fotografije prenovljenega letala opazili, ko so začele krožiti po spletu, in so se odločili, da je obisk nujen. "Že dolgo sem si želel obiskati to odsluženo letalo. Želim si, da bi ga videl, preden je bil preurejen v kavarno," je povedal Majdi Khalid. Letalo je bilo namreč leta prepuščeno zobu časa.

Bogata zgodovina vladnega letala

Sanje, da bi letalo preuredila v lokal, so se dvojčkoma porodile že konec 90. let, ko je Khamis prvič opazil odslužen boeing v severnem izraelskem mestu Safed.

In že takrat je imelo letalo bogato zgodovino, saj ga je med letoma 1961 in 1993 uporabljala izraelska vlada, na njem pa je takratni premier Menachem Begin leta 1978 poletel v ZDA na podpis zgodovinskega mirovnega sporazuma med Izraelom in Egiptom.

Pozneje so letalo kupili trije izraelski poslovni partnerji, ki so prav tako imeli idejo, da bi ga preuredili v restavracijo, a je projekt padel v vodo po sporu z lokalnimi oblastmi. Potem ko sta dvojčka izsledila enega od lastnikov, sta ga leta 1999 odkupila za 100.000 dolarjev. Še dodatnih 50.000 dolarjev sta vložila v dovoljenja, pristojbine in prevoz do Zahodnega brega.

Takratni župan Nablusa Gasan Šakaa je prevoz in prenovo letala odobril po hitrem postopku, a je bilo spraviti letalo do Nablusa pravi podvig. Trajalo je 13 ur, pri tem pa so morali krila letala razstaviti in začasno zapreti ceste v Izraelu in na Zahodnem bregu. Takrat so bili Izraelci in Palestinci ravno sredi mirovnih pogajanj, tako da je bilo gibanje med območjema razmeroma preprosto.

Odsluženo letalo je leta samevalo. Foto: AP
Odsluženo letalo je leta samevalo. Foto: AP

Sanjala o zabaviščnem parku

Brata Al Sairafi sta obogatela s trgovino in preprodajo starega železa. Redno sta potovala v Izrael in kupovala železo, ki sta ga nato prodala in stalila na Zahodnem bregu. Prav tako sta imela v lasti tudi uspešen posel z odpadki, z zaslužkom pa sta zgradila zabaviščni park z bazenom in koncertnim prizoriščem – na istem zemljišču, kamor sta prepeljala letalo.

A po novem izbruhu nemirov v Palestini pred dobrimi desetimi leti se je njun projekt ustavil. V bližini so Izraelci postavili vojaško nadzorno točko, s tem pa onemogočili strankam iz Nablusa dostop do letala. Nadzorna točka je delovala tri leta, izraelska vojska pa je prevzela nadzor tudi nad lokacijo, kjer sta dvojčka nameravala odpreti restavracijo. Projekt je tako propadel, vojska pa je pod krili letala celo postavila šotore.

Drugi poskus

Prihodnji mesec naj bi se kavarni pridružila še restavracija. Foto: AP
Prihodnji mesec naj bi se kavarni pridružila še restavracija. Foto: AP

Skoraj 20 let sta bila tako letalo kot prizorišče zapuščena, brata pa sta skušala preživeti z njunim komunalnim poslom in majhnim zabaviščnim parkom, ki sta ga odprla v Nabusu leta 2007.

Po več kot desetih letih varčevanja sta se lani odločila, da začneta znova postavljati vse tisto, kar sta izgubila, začenši s prenovo letala. Pandemija covida-19, ki je vključevala več ustavitev javnega življenja, je palestinsko gospodarstvo močno prizadela in povzročila dodatne zamude.

Po več mesecih del je letalo zdaj tako rekoč nared. Notranjost je sveže prepleskana, elektrika napeljana, goste pa čaka devet miz. Sprednji del letala sta brata prepleskala v barvah palestinske zastave, rep pa v barvah jordanske. Kavarna že obratuje, restavracija pa naj bi se odprla septembra, saj jima manjka še kuhinja, ki naj bi jo postavila pod trup letala, hrano pa nato stregla na krovu.

Še vedno pa podjetna dvojčka nista povsem pokopala svojih sanj o zabaviščnem parku, čeprav sta razočarana, ker nista prejela finančne pomoči skupnosti, zato zdaj iščeta vlagatelje. "Upam, da bo projekt deloval in da postane najboljši, kar je mogoče ... z božjo pomočjo," je še povedal Ata Al Sairafi.