Evropske ulice so se spet izpraznile. Foto: EPA
Evropske ulice so se spet izpraznile. Foto: EPA

Na prvo mesto se je uvrstila beseda lockdown (popolno zaprtje). Pri Collinsovem slovarju so pojasnili, da so besedo izbrali, ker pomeni stroge omejitve potovanj, družbene interakcije in dostopa do javnih mest, s katerimi so se morale spopasti milijarde ljudi po vsem svetu.

Letos so našteli več kot 250.000 primerov rabe te besede, lani samo 4000.
"V letu 2020 je prevladovala pandemija. Popolno zaprtje je vplivalo na naš način dela, izobraževanja, nakupovanja, socializacijo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala jezikovna svetovalka pri Collinsovem slovarju Helen Newstead.

"Ko številne države uvajajo že drugo letošnje zaprtje, ne gre, da bi slavili to besedo, je pa morda tista, ki je lahko povzetek letošnjega leta za večino sveta," je še dejala.

Na lestvici so še druge besede, povezane z letošnjo pandemijo koronavirus, samoizolacija in družbeno oddaljevanje, v povezavi z delom v tem času pa tudi ključni delavec in čakanje.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so do zdaj po svetu potrdili več kot 50 milijonov okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo več kot 1,2 milijona bolnikov.

Na Collinsovem seznamu se je sicer med drugim znašla tudi beseda TikToker, kar je izraz za osebo, ki pogosto uporablja aplikacijo za delitev videoposnetkov TikTok. Prav tako je na seznamu tudi kratica BLM, ki je okrajšava za geslo Črna življenja štejejo.

Po definiciji Collinsovega slovarja gre za "gibanje, ki se bori proti rasno spodbujenemu nasilju in zatiranju". Tja pa se je uvrstila tudi beseda "Megxit", ki opisuje opustitev kraljevih dolžnosti, za katero sta se letos odločila britanski princ Harry in njegova žena Meghan Markle.