Ni znano, koliko francoskih mest bo omogočilo spremljanje tekem javno prek velikanskih zaslonov. Foto: AP
Ni znano, koliko francoskih mest bo omogočilo spremljanje tekem javno prek velikanskih zaslonov. Foto: AP

Pierre Rabadan, odgovoren za šport v pariški mestni hiši, je dejal, da je na odločitev vplivalo tudi to, da dogodek poteka pozimi, piše britanski BBC.

Pobuda za bojkot se je začela v soboto, potem ko je socialistična županja Lilla Martine Aubry izjavila, da je svetovno prvenstvo v Katarju "neumnost z vidika človekovih pravic, okolja in športa". Ima pomisleke glede pravic delavcev v Katarju in zaradi domnevno visokega števila smrti med tujimi delavci; obenem je opozorila na okoljski vpliv stadionov, ki so opremljeni s klimatskimi napravami.

V Marseillu so imeli načrte za velikansko projekcijo, če bi se Francija uvrstila v finale, a je to zdaj odpovedano. Socialistični župan mesta Benoit Payan je dejal, da se je tekmovanje "postopoma spremenilo v človeško in okoljsko katastrofo, nezdružljivo z vrednotami, za katere pričakujemo, da jih bo spodbujal šport – in zlasti nogomet".

Župan mesta Angoulême na jugozahodu Francije Xavier Bonnefont je dejal, da so se za bojkot navijaških con odločili tako zaradi financ kot zaradi kršenja človekovih pravic v Katarju. "Zdelo se nam je neprimerno, da bi tvegali to vrsto stroškov v času, ko poskušamo ustvariti gospodarstvo, ki bi absorbiralo naraščajoče stroške energije," je dejal in navedel ogromen strošek zaslona nekaj deset tisoč evrov. "V vsakem primeru odkrito povedano mislim, da pozimi ne bi prišlo veliko ljudi. Javnost bo prav tako navijala v baru."

Nekdanji francoski reprezentant in zvezdnik Manchester Uniteda Eric Cantona je dejal, da ne bo gledal nobene tekme, in dodal: "Bodimo iskreni, to svetovno prvenstvo nima smisla!"

Tiskovni predstavnik vlade Olivier Véran je dejal: "Če bi se odločali danes, svetovnega prvenstva ne bi dali Katarju. Ko pa se je pred desetimi leti o nečem odločilo sto držav, je težko reči, da se ustavi le nekaj tednov, preden se to mora zgoditi."