Francosko podeželje v Normandiji. Foto: Pixabay
Francosko podeželje v Normandiji. Foto: Pixabay

Vsako leto namreč oblasti dobijo več sto pritožb zaradi hrupa krav, rac in celo čričkov, večinoma pa se pritožujejo tisti, ki so se v iskanju miru na novo preselili iz mest na podeželje, poroča Guardian.

"Tisti, ki se preselijo na podeželje, ne morejo zahtevati, da podeželani, ki jih hranijo, spremenijo svoj življenjski slog," je dejal lani pravosodni minister Éric Dupond-Moretti, ko je predstavil zakonski osnutek. Ko so ga kmetje na vsakoletnem kmetijskem salonu marca dregnili, kaj se dogaja z zakonom, je dejal, da je "neverjetno, da so sodišča preplavljena s spori glede nočnega mukanja krav".

"Kaj pa naj se stori z njimi? Jih uspavamo? Če vam podeželje ne diši, ostanite v mestu, če pa se preselite na podeželje, se podeželju prilagodite,” je dodal.

Dupond-Morettijev zakon je zdaj sprejet in po novem se ljudje, ki se odločijo, da se priselijo v bližino že obstoječe kmetije ali nad njo, ne morejo pritoževati nad hrupom in drugimi nevšečnostmi. Enako velja za tiste, ki se preselijo v bližino trgovin, barov ali restavracij.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Minister je čestital poslancem za izglasovanje zakona, za katerega je dejal, da bo definiral "koncept umetnosti vivre-emseble (sobivanja), ki bo spoštljiv do vseh".

"V mislih imam na primer picerijo na vogalu ulice, ki zagotovo proizvaja določen hrup in vonjave, a je bila tam, preden ste se vi preselili v prvo nadstropje nad njo,” je razlagal Dupond-Moretti poslancem.

Nicole Le Peih, poslanka vladajoče sredinske Macronove stranke Preporod (Renaissance), ki stoji za zakonom, pa je dodala: "To ni bianco menica za vse nemire v soseščini, zgolj zdravorazumski ukrep."

Prišleke zmotil glasni petelin Maurice

Živalski hrup je reden vzrok sporov na francoskem podeželju, nanj pa pogosto gledajo kot na simbolični spopad med tistimi, ki živijo na ruralnih območjih, ki že stoletja živijo z vzrejo živali in zvonjenjem cerkvenih zvonov, ter privilegiranimi prišleki z urbanih območij Francije ali tujine, ki so se preselili na podeželje ali tam kupili počitniški dom.

Francoski sodniki se morajo redno ukvarjati s pritožbami zaradi hrupa na podeželju, vključno s sosedi, ki jih je zmotil glasni petelin Maurice, ki je leta 2019 preživel poskus, da bi ga utišali s sodnim nalogom. Prišleke iz mest so zmotile tudi race, gosi, krave in celo črički – sodišča zasipajo z vsemi temi pritožbami.

Maja lani so se žandarji tako oglasili na domu 92-letne Colette Ferry in po pritožbi sosedov odstranili tri žabe z njenega vrta. V mestecu Le Beausset v Provansi se je župan uprl iztrebljenju čričkov, potem ko so se turisti pritožili, da so preglasni. Francija je pred tremi leti sprejela zakon o "senzorični dediščini", a so se pritožbe nadaljevale, zato so bili potrebni nadaljnji ukrepi.