Eden letošnjih orakljev, morski lev Hilla, je pri prvi napovedi zgrešil, drugič zadel. Kako bo šlo v tretje? Napovedal je zmago Nemčije nad Švico, saj je iz vode švignil in se s smrčkom dotaknil žoge z nemško zastavo. Foto: Reuters, zajem zaslona
Eden letošnjih orakljev, morski lev Hilla, je pri prvi napovedi zgrešil, drugič zadel. Kako bo šlo v tretje? Napovedal je zmago Nemčije nad Švico, saj je iz vode švignil in se s smrčkom dotaknil žoge z nemško zastavo. Foto: Reuters, zajem zaslona

Morski lev Hilla in njeni predhodniki, nezainteresirana koala Oobi-Ooobi, stokilogramska svinja Suzie in japonski pingvin Aochan so najbolj znani "živalski oraklji", ki so pri svojih napovedih nogometnih izidov takrat, ko je bilo najbolj ključno (ali pa kar vsakič), zgrešili.

Najslavnejši živalski napovedovalec izidov nogometnih tekem je bil nemška hobotnica Paul, ki je s svojimi jasnovidnimi sposobnostmi oral ledino tega "področja". Zaradi svoje uspešnosti je Paul hitro zaslovel, mediji in oboževalci so njegova napovedovanja med svetovnim nogometnim prvenstvom 2010 spremljali iz dneva v dan ter se spraševali, ali je Paul v resnici nezmotljiv. Na koncu mu je uspelo pravilno napovedati prav vse izide nemških tekem, ko je Nemčija izpadla, pa še končnega zmagovalca finalne tekme med Španijo in Nizozemsko (torej, Španijo).

V svoji karieri se je Paul zmotil le dvakrat, in sicer med Eurom 2008, ko je napačno napovedal izida dveh tekem "svoje reprezentance" – med Nemčijo in Hrvaško v skupinskem delu ter med Španijo in Nemčijo v finalu. Obakrat je napačno izbral svojo domovino.

Paul je poginil v svojem domačem akvariju v živalskem vrtu v Oberhausnu oktobra 2010, pri starosti dve leti in pol. Čeprav je živel podobno dolgo kot ostali pripadniki njegove vrste, je za njim žalovala cela Nemčija. Paulovo praznino so skušali tako v Nemčiji kot drugod po svetu zapolniti z drugimi živalskimi oraklji, ki pa se z redkimi izjemami niso najbolje izkazali.

Neslavni rekord še vedno v tačkah koale Oobi-Ooobi

Nedavno smo v članku zbrali tiste bolj uspešne, zdaj pa se posvečamo še tistim, ki so pri napovedih najpogosteje zgrešili. Rekorder na tem področju je gotovo že dve leti pokojni samec koale Oobi-Ooobi iz živalskega vrta v Leipzigu. Oobi-Ooobija so namreč izbrali, da je zapolnil praznino, ki jo je za sabo pustil Paul, in ga določili za glavnega nemškega oraklja Eura 2016. Ni se izšlo najbolje – popolnoma nezainteresirani Oobi-Ooobi je s precejšnjo zadržanostjo izbiral med dvema škatlama, napolnjenima z evkaliptusovimi listi in označenima z zastavama tekmujočih držav, na koncu pa se je izkazalo, da je zgrešil – in to prav vsakič.

Podobno slabo statistiko ima tudi Suzie, svinja, ki so ji dali možnost napovedati izid finalne tekme evropskega nogometnega prvenstva 2020, med Anglijo in Italijo. Izbrala je Anglijo, na koncu je – kot se verjetno spomnite – po enajstmetrovkah slavila naša zahodna soseda.

V vlogi oraklja se je za SP v Braziliji leta 2014 preizkusil tudi pingvin Aochan iz Tokia, a je zgrešil že pri prvi napovedi, ko je napovedal remi japonske reprezentance proti Slonokoščeni obali. Slonokoščena obala je na koncu zmagala z rezultatom 2:1, Aochan pa je utonil v pozabo.

Walter je na letošnjem evropskem prvenstvu dvakrat zadel, pred tekmo Nemčija –Švica je izbral gostitelje. Foto: Reuters
Walter je na letošnjem evropskem prvenstvu dvakrat zadel, pred tekmo Nemčija –Švica je izbral gostitelje. Foto: Reuters

Kako orakljem kaže letos? Walterju gre, Hilli niti ne.

Tradicija živalskih orakljev se nadaljuje tudi letos s 35-letnim orangutanom Walterjem, ki je za zdaj uspešen. Pravilno je namreč napovedal nemški zmagi proti Škotski in Madžarski, kako se bo izšla njegova napoved, da bo Nemčija premagala Švico, pa bomo videli jutri (v nedeljo).

Precej slabše pa so jasnovidne sposobnosti nemškega morskega leva z imenom Hilla, ki je zgrešil že pri prvi napovedi (napovedal je, da bosta Nemčija in Škotska remizirali), nato pa splošen vtis malce popravil pri napovedi izida druge nemške tekme. Enako kot Walter je tudi Hilla pri napovedi izida jutrišnje tekme izbrala svojo domovino, torej Nemčijo.

Med tistimi, ki so pri napovedih v zadnjih dneh zgrešili, je tudi – pozor! – v Švici živeča črevesna bakterija. Ta je po poročanju Reutersa napačno napovedala zmago Švice proti Škotski v sredo (ekipi sta namreč remizirali z 1:1).

Slovesu začetnika živalskih napovedovanj na nogometnih prvenstvih je tako – vsaj v Nemčiji, kjer je "živalskih jasnovidcev" daleč največ – še najbolj blizu orangutan Walter. Kako uspešen bo v nadaljevanju, bomo pa še videli.