Bartonovo občinstvo ni omejeno zgolj na ljudi. Foto: YouTube
Bartonovo občinstvo ni omejeno zgolj na ljudi. Foto: YouTube

Barton, ki se je pred 20 leti preselil na Tajsko, že leta sodeluje z okoljevarstveno organizacijo Slonji svet, ki skrbi za stare, zlorabljene, bolne in slepe slone. Barton pravi, da mu sodelovanje z organizacijo omogoča, da združi svojo ljubezen do glasbe in živali.

57-letni Britanec je od leta 2012, ko je slone obiskal prvič, redni obiskovalec zavetišča. Dela skladateljev klasične glasbe pa slonom igra večkrat na teden.

Glasba slone pomirja
Barton pravi, da se po navadi tudi najbolj nemirni sloni, ko zaslišijo klasično glasbo, umirijo. "Če slonu igrate klasično glasbo, nekaj tako lepega in brezčasnega, nekaj, v čemer ljudje uživamo že stoletja, se obnašanje slonov popolnoma spremeni. Reakcija slona, ki prvič sliši glasbo, je neprecenljiva," pravi Barton. "Med slonom in mano se splete posebna vez, z njim komuniciram v drugem jeziku," je opisal univerzalni jezik glasbe.

Poleg tega, da Barton slone z igranjem pomirja, pravi, da se skuša slonom po pisanju portala My Modern Met skozi glasbo tudi opravičiti. "Sloni že predolgo služijo ljudem. Uporabljali smo jih v vojnah, jim nalagali težko delo in jih pobijali. S tem, kar počnem, se skušam slonom opravičiti za vse gorje, ki smo jim ga kot vrsta povzročili."