Pilota naj bi zaradi pogovora preletela mesto pristanka. (Fotografija je simbolična.) Foto:
Pilota naj bi zaradi pogovora preletela mesto pristanka. (Fotografija je simbolična.) Foto:
Pilotska kabina
Preiskovalci ugotavljajo, ali sta pilota med poletom zaspala. Foto: EPA

Povedala sta, da sta se zapletla v pogovor o politiki letalske družbe in pri tem pozabila na čas in kraj, je sporočila ameriška letalska družba. Preiskovalci ugotavljajo, ali sta pilota, ki se več kot eno uro nista javila nadzoru letenja, med letom zaspala.

144 potnikov ni zaznalo napake
Na airbusu A320, ki je bil na poti iz San Diega v Minneapolis, je bilo 144 potnikov. Pilota sta nekaj pred sedmo uro zvečer prekinila stik z nadzorom letenja, uro pozneje sta preletela letališče v Minneapolisu, kjer bi morala pristati, in šele petnajst minut čez osmo uro je nadzor letenja z njima znova vzpostavil stik.

Potniki na letalu so za ameriško tiskovno agencijo AP povedali, da o incidentu niso vedeli ničesar. Da je nekaj narobe, so posumili šele, ko je letalo po pristanku obkrožila policija.

Sta se res pogovorajala ali sta zaspala?
Preiskovalci zdaj preiskujejo podatke, posnete na črni skrinjici letala, opravili pa bodo tudi pogovor s pilotoma. Posnetek bo pokazal, ali sta se pilota res prepirala ali sta preprosto zadremala. Letalska družba imen pilotov ni sporočila, so ju pa začasno suspendirali.

V ZDA se je že lani zgodil podoben incident. Letalo na poti s Havajev je prav tako preletelo svoj cilj, potem ko sta pilota med poletom za vsaj 18 minut zaspala. Nadzor letenja ju je zbudil in letalo je varno pristalo, pozneje pa so ugotovili, da pilot trpi za apnejo.