Izleganje jajčec. Foto: Facebook/Akvarij Piran
Izleganje jajčec. Foto: Facebook/Akvarij Piran

Kot smo že poročali, v Akvariju Piran prvič pričakujejo podmladek moškatne hobotnice. Posamezna jajčeca so sicer v preteklih letih občasno opazili, a se ta niso razvijala. Ko so opazili spremenjeno obnašanje obeh hobotnic, pa so posumili, da jih tokrat morda čaka čisto pravi podmladek, je povedala strokovna vodja akvarija Manja Rogelja.

Ob rednem letnem vzdrževanju so se zato najprej lotili bazena s hobotnicami: "Počasi smo izpraznili vodo in umikali kamne, dokler nismo prišli do hobotnice ob gnezdu. Nato smo vse skupaj previdno prestavili v karantenski akvarij." Selitev po njeni oceni ni bila zahtevna, saj je samica ves čas zvesto spremljala kamen z gnezdom.

Sorodna novica V piranskem akvariju pričakujejo redek naraščaj: z gnezdom presenetila moškatna hobotnica

Gnezdo moškatne hobotnice so iz javnosti umaknili predvsem zato, da ima čim več miru in je obiskovalci ne vznemirjajo. S tem bi namreč po nepotrebnem izgubljala energijo in bi lahko poginila pred izvalitvijo mladih hobotnic. Samica se namreč že nekaj mesecev ne prehranjuje več, ostaja z gnezdom in skrbi zanj, vse dokler od onemoglosti ne pogine. Samec je poginil že nekaj tednov po paritvi. "To je življenjski krog moškatne hobotnice tako v morju kot v akvariju in ga ni mogoče spremeniti," so ob tem poudarili v akvariju.

Do izvalitve je še vsaj en mesec

V teh dneh se na zgornjem delu jajčeca že vidi zarodek hobotnice, spodnji del pa polni rumenjakova vrečka. V akvariju ocenjujejo, da bo do izleganja mladih hobotnic pretekel še vsaj en mesec. Jajčec je okoli 80, a ker nočejo preveč posegati v gnezdo in motiti hobotnice, ne vedo točno, koliko se jih razvija. Ob izvalitvi jih nameravajo ujeti in preseliti v primeren akvarij. Nekaj jih bodo najverjetneje zadržali in jih poskusili vzgojiti v odrasle hobotnice. "S tem bi pridobili nova znanja, ki nam bodo morda v prihodnosti koristila," je dodala strokovna vodja akvarija Rogelja. Večino hobotnic pa nameravajo izpustiti v morje.

Gnezdo navadne sipe je za zdaj še na ogled

Moškatna hobotnica pa ni edina, ki v piranskem akvariju pričakuje naraščaj – obiskovalci si lahko ogledajo gnezdo navadne sipe (Sepia officinalis), saj je pred kratkim sipji par zaplesal svoj ljubezenski ples. Kot pojasnjujejo v akvariju, paritev sip poteka tako, da samec preda semenčice, ovite v želatinozno kapsulo (spermatofora) samici, ki jih shrani v posebni vrečki v votlini plašča. Ko jajčeca potujejo po jajcevodu, se obdajo z notranjo, pod plaščem pa z izločki nidamentalne žleze še z zunanjo ovojnico. Tej se primešajo še melaninska zrnca iz črnilne žleze, kar daje jajčecem črno barvo. "Sama oploditev poteka v votlini plašča, kjer je samica predtem shranila semenčice. Za pripravo vsakega jajčeca samica potrebuje nekaj minut. Ko je jajčece pritrjeno in ovojnica pride v stik z vodo, se strdi in skrči, ampak ostane elastična, da se zarodek lahko razvija. Samec je ves čas izleganja jajčec ob njej, ji sledi, se je nežno dotika in jo varuje," so o parjenju sip zapisali na Facebooku.

V akvariju sicer ocenjujejo, da se bodo sipe izlegle v prvi polovici aprila. Gnezdo nekaj dni pred pričakovanim izleganjem umaknejo v karanteno, kjer mlade sipe lahko ujamejo. Pri vsakem gnezdu kakšno zadržijo, druge pa spustijo v morje, je pojasnila Rogelja.

Želva je bila precej poškodovana in dolgo ni mogla jesti

V akvariju poleg tega trenutno skrbijo za glavato kareto, ki je v njihovi oskrbi od novembra lani, ko jo je ribič potegnil iz morja in opazil, da ima globoko v žrelu zataknjen trnek. Zaradi rane v ustni votlini želva dalj časa ni mogla jesti, zdravljenje pa je pri hladnokrvnih plazilcih dolgotrajno, je razložila Rogelja.

Želva je trenutno v karantenskem bazenu, a pridobiva težo in upajo, da jo bodo kmalu preselili v bazen, kjer bo na ogled obiskovalcem. V akvariju bo predvidoma do pozne pomladi, ko bo temperatura morja primerno visoka za izpustitev.