Havajski urad za naravne vire je na spletu objavil tudi posnetek incidenta. Foto: DLNR/Youtube
Havajski urad za naravne vire je na spletu objavil tudi posnetek incidenta. Foto: DLNR/Youtube

Plavanje z delfini je na Havajih priljubljena turistična atrakcija, a zvezni zakon prepoveduje plavanje bližje od 45 metrov od dolgokljunih progastih delfinov.

Havajske oblasti so sporočile, da so v nedeljo med rutinsko patruljo v zalivu Honaunau Bay naletele na 33 plavalcev. Ob tem so objavili tudi posnetek plavalcev z drona. Posnetek, ki ga je delil na spletu urad za naravne vire, prikazuje plavalce, kako se bližajo delfinom, medtem ko ti plavajo proč od njih.

Urad je v izjavi zapisal, da se zdi, da so plavalci "agresivno zasledovali jato delfinov, okoli nje sklenili obroč in živali nadlegovali".

Pristojni organi so s plavalci, ko so bili ti še v vodi, vzpostavili stik in jih obvestili, da kršijo zakon. Uniformirani policisti so nato na kopnem plavalce popisali, ob tem pa sprožili preiskavo incidenta.

Zvezni zakon, ki tovrstno početje prepoveduje, je stopil v veljavo leta 2021, da bi s tem v dnevnem času zaščitili delfine in zagotovili, da jih "nihče ne moti v njihovem naravnem okolju".

Delfini so nočna bitja, ki se hranijo ob večerih, podnevi pa počivajo in se družijo. Zakon se nanaša na dolgokljune progaste delfine znotraj 4 kilometrov od obale. Zakon se nanaša tudi na čolne, kanuje in drone.