Foto: EPA
Foto: EPA

Najditelja sta sporočilo septembra takoj nesla do najbližjega muzeja – v Orbey, kjer je muzej namenjen ravno eni najbolj krvavih bitk prve svetovne vojne.

Kapsula vsebuje pismo pehotnega vojaka, ki je v tistem času služil v Ingersheimu. Sporočilo je napisano v nemščini, v njem pa so natančno popisane nekatere vojaške poteze.

Kuratorka je za pomoč pri prevodu besedila prosila nemško govorečega prijatelja in pismo označila kot izjemno redko. Kapsula in sporočilo bosta zdaj postala del stalne razstave v muzeju, še poroča The Guardian.

Pismo je bilo naslovljeno njegovemu nadrejenemu, kuratorka muzeja v Orbeyju Dominique Jary, kamor je par prinesel najdeno pismo, pa sklepa, da izvira iz prve svetovne vojne. Kot datum je na pismu sicer označen 16. julij, vendar pa leta ne morejo natančno razbrati – sklepajo, da gre za 1916 ali 1910.

V sporočilu je opisan del bitke, in sicer, da je bil vod Potthof ob doseganju zahodne meje napaden. V boju v Fechtwaldu so izgubili polovico mož ter se nato z velikimi izgubami umaknili.