Ladja je gleda na okoliščine odlično ohranjena. Foto: Reuters
Ladja je gleda na okoliščine odlično ohranjena. Foto: Reuters

Ladja s tremi jambori je izginila novembra leta 1915, ko je Shackleton skupaj s posadko skušal priti do Antarktike. Razbitine so iskali že vrsto let, a do zdaj 44 metrov dolge ladje, izdelane iz lesa, nikoli niso našli. Razmere v z ledom prekritem Weddellovem morju, v katerem je ladja počivala, so namreč zelo neprijazne. Na območju divjajo snežne nevihte, temperatura se giblje okoli –18 stopinj Celzija, debelina ledu pa se ves čas spreminja.

Jasno je še viden napis Endurance. Foto: Reuters
Jasno je še viden napis Endurance. Foto: Reuters

A nedavno so organizirali novo iskalno akcijo, ki jo je prevzela ekipa Endurance22. Iskanje je organiziral sklad pomorske dediščine s Falklandskih otokov, pri iskanju pa so uporabili tehnološko napredna podvodna vozila, opremljena s kamerami in skenerji z visoko ločljivostjo. Tem je le uspelo priti do ladje.

Kot kažejo prvi posnetki, je ladja, čeprav je na morskem dnu počivala 107 let, v presenetljivo dobrem stanju, na njej je še vedno jasno vidno tudi ime. Vodja odprave Mensun Bound je dejal: "Navdušeni smo nad odkritjem. To so daleč najbolj ohranjene lesene ladijske razbitine, kar sem jih kadar koli videl. Ladja ponosno leži na morskem dnu in je v odličnem stanju."

Ladjo so sicer odkrili šest kilometrov stran od območja, na katerem je izginila.

Ladja, ki je našla razbitine. Foto: Reuters
Ladja, ki je našla razbitine. Foto: Reuters

Čeprav je ladja leta 1915 na plovbi obtičala v ledu, pa se je vsem 28 članom posadke uspelo rešiti in varno priti domov, kar je ena najbolj neverjetnih zgodb o preživetju v človeški zgodovini, so še zapisali pri odpravi.

Mornarji so se namreč prebili skozi led in uspelo jim je usposobiti tri reševalne čolne, s katerimi so dosegli nenaseljen otoček. Od tam sta Shackleton in posadka v drugem čolnu preveslala kar 1300 kilometrov do otočka v Atlantskem oceanu South Georgia, od koder so s postaje za opazovanje kitov poklicali na pomoč.