Zakonca Yvonne Drebert in Zach Melnick snemata dokumentarec All Too Clear: Beneath the Surface of the Great Lakes, v okviru tega pa sta s kolegi junija iskala in raziskovala invazivno vrsto školjk na dnu kanadskega jezera Huron ter ekološko škodo, ki jo te povzročajo v Velikih jezerih. Dobili so namig, da se nekje na dnu, ki je sicer ravno, nahaja nenavadna gmota. Odločili so se, da jo s pomočjo robota s podvodno kamero raziščejo.

Na veliko presenečenje in navdušenje vseh, so 85 metrov pod gladino odkrili razbitine ladje, ki je bila popolnoma prekrita z majhnimi školjkami. Zaradi mehkužcev, sprva niso videli imena ladje, a so za pomoč prosili zgodovinarja Patricka Folkes in arheologinjo Scarlett Janusas.

Ob plovilu so našli raztresen premog, ugotovili pa so, da dimenzije najdenega 45-metrov dolgega plovila ustrezajo parniku Africa, čigar usoda je bila 128 let uganka. "Lepo je, da cela skupnost zdaj ve, kaj se je dejansko zgodilo Africi," je dejala Drebert, poroča Smithsonian Magazine.

Africa je odplula 4. oktobra 1895, čez jezero je iz Združenih držav Amerike v Kanado prevažala premog, a jo je med večdnevno plovbo ujela snežna nevihta. Za sabo je sicer vlekla še barko Severn, ki jo je kapitan Hans Larsen v neurju odvezal. Medtem ko se je posadka Severna rešila, je vseh 11 pomorcev na Africi umrlo, ladja pa je izginila. Njeno "končno počivališče" je bilo do zdaj neznano.