7. septembra so zaposleni zaznali premikanje in hrup iz jajčeca. Foto: Reuters
7. septembra so zaposleni zaznali premikanje in hrup iz jajčeca. Foto: Reuters

V tematskem parku SeaWorld San Diego so cesarski pingvini prvič po 13 letih dobili podmladek. "To je najbolj vznemirljiva stvar, ki jo bomo počeli vse leto, morda celo desetletje," je v videoposnetku, ki ga je posredoval park, dejal Justin Brackett, kustos za ptice v SeaWorldu. V živalskem vrtu za pingvine živi sicer približno 300 pingvinov različnih vrst živi, a osebje je na izvalitev cesarskega pingvina še posebno ponosno.

Za razliko od drugih vrst, ki proizvedejo več jajc na leto, samica cesarskega pingvina odloži le eno enkrat na leto. Medtem ko si drugi samci in samice pingvinov delijo dolžnosti inkubacije, se cesarska samica po odložitvi jajca običajno vrne v morje, da bi se nahranila, samca pa pusti, da jajce greje več kot dva meseca, ko ne je. Običajno par skupaj ostane vse življenje.

V primeru samičke, ki se je skrivala v jajcu, ki je bilo odloženo 7. julija, pa mama jajca ni prenesla k očetu, zato je oskrbo prevzelo kar osebje SeaWorlda. 7. septembra so zaposleni zaznali premikanje in hrup iz jajčeca. Po 72 urah brez napredka je ekipa priskočila na pomoč in v jajce previdno izvrtala luknjico. Pingvinček je s pomočjo osebja iz lupine pokukal 12. septembra. Pozneje so ugotovili, da ima malformacijo kljuna, ki je ovirala njegovo izvalitev.

SeaWorld, ki je ena izmed edinih ustanov na svetu, ki daje dom cesarskim pingvinom, javnost vabi, da sodelujejo pri imenovanju nove članice pingvinje družine, ki se že pridno prehranjuje z ribami in živahno čivka. Prek spleta lahko izbirajo med Pearl, Pandora in Astrid.

Cesarski pingvin, ki je uvrščen na seznam ogroženih vrst, je avtohton na Antarktiki, v sandiegovskem tematskem parku in živalskem vrtu pa jih v habitatu pri petih stopinjah Celzija pod ničlo živi 17. Te so sicer največji od vseh vrst pingvinov in v višino lahko dosežejo tudi 1,15 metra, tehta pa lahko tudi 45 kilogramov.