Robert Graysmith, avtor knjig
Robert Graysmith, avtor knjig "Zodiac" in "Zodiac razkrinkan", med preučevanjem morilčevih šifriranih sporočil. Foto: AP

Morilec, ki ga nikdar niso ujeli, je konec 60. let na širšem območju San Francisca umoril najmanj pet ljudi, dva pa ranil. Sporočilo je bilo eno od številnih, ki jih je storilec, šlo naj bi za belopoltega moškega, med svojim morilskim terorjem poslal medijem.

Foto: AP
Foto: AP

Kodo je rešila trojica, ki jo sestavljajo ameriški postavljavec spletnih strani David Oranchak, avstralski matematik Sam Blake in belgijski programer Jarl Van Eycke, poroča San Francisco Chronicle.

"Upam, da se močno zabavate, ko me skušate ujeti. Ne bojim se plinske celice, ker me bo zgolj predčasno poslala v raj, ker imam zdaj dovolj sužnjev, ki delajo zame," se bere dešifrirano sporočilo, ki pa še vedno ne osvetli identitete morilca.

Sporočilo, ki ga je Oranchak opisal kot "samo še več Zodiacovih pozornost iščočih smeti", je sestavljeno iz vrstic velikih začetnic in simbolov.

Ekipa, ki je za dešifriranje uporabila kombinacijo človeške iznajdljivosti in programske opreme, je uspešno razvozlanje pisma posvetila Zodiacovim žrtvam in njihovim svojcem.

Iz FBI-ja so potrdili, da je bila koda uspešno dešifrirana, da pa bodo še naprej iskali pravico za umorjene.

Sam trdil, da je pokončal 37 ljudi

To je šele drugo dešifrirano Zodiacovo sporočilo. Prvo je hitro dešifriral lokalni par in je, podobno kot danes razkrito sporočilo, služil zgolj za provokacijo in ustrahovanje.

"Rad imam ubijanje, ker je tako zabavno," je zapisal. Ostajata še dve nešifrirani Zodiacovi sporočili – in eno od njih naj bi vsebovalo morilčevo ime, če gre verjeti Zodiacu.

Serija umorov se je začela decembra 1968, ko so v avtomobilu našli trupli moškega in ženske, oba sta bila ustreljena. Julija 1969 sta bila ustreljena še en moški in ženska, a je on preživel. Isto leto je bil neki par do smrti zaboden ob jezeru na obrobju San Francisca. Oktobra 1969 je bil ustreljen taksist.

Vir številnih teorij

Robert Downey mlajši in Jake Gyllenhaal v filmu Zodiac iz leta 2007. Foto: IMDB
Robert Downey mlajši in Jake Gyllenhaal v filmu Zodiac iz leta 2007. Foto: IMDB

Leta 1969 je storilec začel klicariti medije in policijo, pri čemer se je predstavil zgolj kot Zodiac. Za svoje zločine je iskal predvsem pozornost in medijsko pozornost, pri tem pa je časopisom grozil z novimi umori, če ne bi objavili njegovih šifriranih sporočil.

Morilec, čigar identitete kljub naporom in številnim teorijam nikdar niso odkrili, je v pismih časopisom trdil, da je umoril 37 ljudi, a preiskovalci so uradno potrdili sedem žrtev, od tega pet umorov in dva poskusa umora.

Umori so navdihnili številne teorije zarote, pa tudi dva filma – Umazani Harry (1971) s Clintom Eastwoodom v vlogi zakrknjenega detektiva iz San Francisca, in Zodiac režiserja Davida Fincherja (2007) z Robertom Downeyjem mlajšim in Jakom Gyllenhaalom v glavnih vlogah.