To je prvi poskus selitve in ponovne naselitve velikih mesojedcev. Foto: EPA
To je prvi poskus selitve in ponovne naselitve velikih mesojedcev. Foto: EPA

V projektu za ohranjanje in zaščito vrste bodo zveri v Indijo preselili iz Južne Afrike in Namibije. V teh dveh državah domuje več kot tretjina prostoživečih gepardov na svetu. Podobnih poskusov selitve velikih mesojedih živali še ni bilo, skupno bodo preselili in znova naselili 16 mladih, vendar od matere neodvisnih živali.

Številni poznavalci so opozorili, da bi potovanje v kletkah živalim lahko povzročilo veliko stresa. Ravno zato so se Indijci odločili, da bodo geparde pred zapiranjem v kletke uspavali, med prevozom pa umirili z blagim pomirjevalom. Da bi se izognili slabosti, bruhanju in mogoči zadušitvi, živali dva dni pred transportom ne bodo dobile hrane.

Živali najprej v osamitev

Po prihodu v Indijo bodo geparde najprej osamili za mesec dni v ograjenem območju narodnega parka. Po tem jih bodo izpustili na površino, večjo od 115.000 hektarjev. Afriške mačke bodo izpostavljene nekoliko več grožnjam, kot so jih bile vajene v domačem habitatu. Poleg leopardov, levov, hijen in divjih psov, ki si radi privoščijo gepardje mladiče, jih bodo v Indiji ogrožali še šobarji in volkovi.

V parku Kuno bodo gepardi imeli na voljo dovolj prostora in plena. Foto: Miha Krofel
V parku Kuno bodo gepardi imeli na voljo dovolj prostora in plena. Foto: Miha Krofel

V divjini živi le 12 azijskih gepardov

Strokovnjaki opozarjajo, da projekt morda ne bo uspel, saj se indijski habitati, primerni za življenje gepardov, vztrajno krčijo. Ravno zmanjševanje življenjskega prostora je bil eden izmed glavnih razlogov za izumrtje te vrste pred sedemdesetimi leti. Pobudniki akcije so kljub temu optimistični, prepričani so, da narodni park Kuno tem velikim mačkam lahko zagotovi dovolj prostora in plena za normalno prehranjevanje. V prihodnjih letih bodo skušali naseliti še dodatnih 50–60 primerkov in jih razpršiti po narodnih parkih ter rezervatih po celotni državi. V divjini živi le 12 azijskih gepardov (Iran), ki so zaradi tako majhnega števila sokrvni. Čeprav bo uvoz gepardov iz Afrike gotovo pomenil križanje domače vrste, strokovnjaki upajo, da bo rešil vrsto pred popolnim izumrtjem.