Gepard. Foto: EPA
Gepard. Foto: EPA

"Obema gepardoma gre dobro," je v soboto na Twitterju zapisal indijski minister za okolje Bhupender Jadav. "To je velik dan za program ponovne naselitve gepardov," je dodal. Obaan in Asha sodita v skupino osmih gepardov, ki so jih septembra lani pripeljali v Indijo, potem ko je vrhovno sodišče leta 2020 potrdilo ponovno poskusno naselitev gepardov v državi.

Program je eden izmed prestižnih projektov predsednika indijske vlade Narendre Modija, ki je osebno prisostvoval prihodu gepardov v narodni park v osrednji Indiji. Zadnjega azijskega geparda, ki se je prosto gibal po indijski podcelini, je leta 1947 ulovil neki indijski princ. Zver s pikčastim kožuhom so za izumrlo uradno razglasili leta 1952, poroča STA.

Uvoz afriškega geparda v Indijo je prva medcelinska premestitev te živalske vrste. Kritiki so opozarjali, da bi lahko imele živali težave pri prilagajanju na indijsko okolje, predvsem pri iskanju plena, in sicer zaradi velikega števila leopardov v omenjenem narodnem parku.
Gepardi so ena najstarejših vrst velikih mačk, saj imajo prednike do približno 8,5 milijona let nazaj. Nekoč so bili v velikem številu prisotni po vsej Aziji in Afriki. Danes jih živi le še približno 7000, predvsem v afriški savani, piše STA.