V zadnjih letih je v središču pozornosti tudi vpliv ognjemetov na okolje. Foto: EPA
V zadnjih letih je v središču pozornosti tudi vpliv ognjemetov na okolje. Foto: EPA

Ker je zadnji dve leti tudi v Nemčiji vladala epidemija covida-19, so bile bolnišnice že tako prenatrpane, stanje pa bi morebitne poškodbe s pirotehniko še poslabšale. Zaradi tega in preostalih omejitev za preprečevanje širjenja virusa je bila v državi njena zasebna prodaja zadnji dve leti prepovedana.

Letos se pričakuje za okoli 120 milijonov evrov prodaje. Foto: EPA
Letos se pričakuje za okoli 120 milijonov evrov prodaje. Foto: EPA

Prebivalci Nemčije pa bodo letos znova lahko praznovali "po starem" – od danes znova lahko zakonito kupujejo rakete, petarde in druge tovrstne "pripomočke" za silvestrovanje. Čeprav je načeloma tudi v Nemčiji tradicija posameznikov, da si kot del praznovanja za novo leto privoščijo ognjemet, naj bi to postajalo vedno manj priljubljeno.

Glede na nedavno raziskavo Univerze Bundeswehr v Münchnu skoraj dve tretjini vprašanih meni, da je bila prepoved dobra poteza. Le 17 odstotkov ljudi letos namerava denar nameniti za pirotehniko, industrijsko združenje pirotehnike VPI je sicer sporočilo, da letos pričakuje za okoli 120 milijonov evrov prodaje, poroča Deutsche Welle.

Nekatera mesta so vzpostavila območja prepovedi ognjemeta

Kakovost izdelkov za ognjemete, ki se prodajajo od 29. do 31. decembra, mora potrditi nemški zvezni inštitut za raziskave in testiranje materialov (BAM) ali primerljiv organ Evropske unije. Kupci morajo biti stari najmanj 18 let. Nemški organi odsvetujejo nakup pirotehnike v tujini. V letih 2020 in 2021, ko je veljala prepoved zasebne prodaje, je bilo namreč v državo pretihotapljenih na tone nezakonite pirotehnike, Nemci so po nakupih odhajali kar v tujino.

V nekaterih nemških mestih naj bi bile zaradi silvestrskega ognjemeta stanovanjske soseske podobne vojnim območjem. Foto: EPA
V nekaterih nemških mestih naj bi bile zaradi silvestrskega ognjemeta stanovanjske soseske podobne vojnim območjem. Foto: EPA

Nekatera mesta so vzpostavila območja prepovedi ognjemeta, zlasti v bližini prometnih ulic. "Tudi če številni ljudje po dveletnem premoru končno želijo praznovati udarno in z zasebnim ognjemetom, morata biti previdnost in premislek še naprej na prvem mestu," je v sredo opozoril predstavnik Rdečega križa.

Zdravstvene oblasti tako še naprej opozarjajo, naj bodo uporabniki previdni pri prižiganju ognjemeta – predvsem petarde pogosto povzročajo hude opekline ter poškodbe rok in oči, hospitalizacije so pogoste, nekatere zdravstvene ustanove pa naj bi bile že zdaj obremenjene.

V zadnjih letih je v središču pozornosti tudi vpliv ognjemetov na okolje – pirotehnika je namreč izdelana iz škodljive plastike in kemičnih spojin, poleg onesnaženja tal lahko resno vpliva tudi na kakovost zraka. Okoljevarstveniki in nemški policijski sindikat so tako že pozvali k ponovni uvedbi prepovedi ognjemetov.