Pred dnevi so v omenjenem društvu delili zgodbo upokojenega policista, ki je bil do 10. junija, ko je šel v pokoj, skrbnik oz. vodnik dveh psičk, 12-letne Pike in skoraj devetletne Done. Ob upokojitvi mu je bilo skladno s pravilnikom dovoljeno, da je obdržal starejšo psičko, ne pa tudi mlajše, saj je bil njen vodnik zadnjih pet let, obdržal pa bi jo lahko le, če bi zanjo skrbel sedem let.

Pri tem je problematično tudi dejstvo, da ni nikjer določene zgornje meje starosti psa, so še opozorili v Društvu za dobrobit živali AniMa – Animals Matter in poudarili, da gre v tem primeru za že starejšo psičko, pasme weimaranec, za katere je med drugim značilno, da se izjemno navežejo na svojega lastnika oz. vodnika, poleg tega pa je pričakovana življenjska doba te pasme med 10 in 12 let, kar pomeni, da se ji življenje počasi izteka.

Ko je šel policist v pokoj, so psičko premestili in jo nameravali prodati na licitaciji, policist je tako ni mogel niti odkupiti, so opozorili.

Na policiji oz. notranjem ministrstvu so se na zapis, ki je hitro zaokrožil po družbenih omrežjih, odzvali že dan pozneje, v sredo. Kot so pojasnili, je policist pred upokojitvijo podal vlogo za neodplačen prenos v njegovo last dveh službenih psičk policije, starih 12 in 8 let, ki ju je imel v uporabi kot policist vodnik službenega psa. "Za službeno psičko Piko, staro 12 let, je bil pristojni službi ministrstva že podan predlog za sklenitev neposredne pogodbe o neodplačnem prenosu v njegovo last in posest. Osemletna službena psička Dona predhodno ni bila izločena iz uporabe, da bi jo bilo mogoče neodplačno prenesti v last vodniku," so razložili.

Weimaranci so lovski psi, ki pa se zelo navežejo na svojega lastnika in niso radi sami oz. ločeni od njega. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Weimaranci so lovski psi, ki pa se zelo navežejo na svojega lastnika in niso radi sami oz. ločeni od njega. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

A ker, kot so navedli, razumejo "tesno vez, ki se splete med vodnikom in službenim psom," so vodnika takoj poklicali in mu zagotovili, da bodo poiskali ustrezno rešitev. "Tako smo mlajšo službeno psičko Dono nemudoma (21. junija 2022) veterinarsko pregledali in na podlagi rezultatov tega pregleda je bila sprejeta odločitev, da jo iz starostnih in zdravstvenih razlogov izločimo iz uporabe. To pomeni, da bo vodnik lahko obdržal tudi to psičko in bosta spet skupaj," so sporočili v sredo.

Ob tem so poudarili, da že pripravljajo spremembo pravilnika, ki bo v podobnih primerih omogočala odločitev v korist živali, posodobili pa ga bodo tudi v skladu z veljavno zakonodajo, ki živali opredeljuje kot čuteča bitja. Spremembe pravilnika bodo po njihovih zagotovilih "omogočile nadaljevanje skupne poti upokojenega policista vodnika in službenega psa, kar bo veljalo za vse podobne primere".

Ministrstvo: Postopke smo začeli že v začetku junija

Po objavi članka so nam z notranjega ministstva sporočili še, da ne drži, da je bila odločitev glede dodelitve službene psičke Done spremenjena po opozorilih društva AniMa. "Ustrezne postopke smo sami začeli že v začetku junija, takoj po tem ko je upokojeni vodnik podal vlogo, da bi Dono neodplačno prevzel v osebno oskrbo. Takrat smo vodnika tudi nemudoma poklicali in mu zagotovili, da bomo skupaj s strokovnimi službami poiskali ustrezno rešitev. Na podlagi veterinarskega pregleda 21. junija je bila nato sprejeta odločitev, da psičko iz starostnih in zdravstvenih razlogov izločimo iz uporabe. To pomeni, da vodnik lahko obdrži psičko in bosta zopet skupaj," so zapisali.