Picomat vam pico speče v treh minutah. Foto:
Picomat vam pico speče v treh minutah. Foto:
Zagovorniki prave italijanske pice menijo, da picomat ne predstavlja grožnje tradicionalni pripravi te tipične italijanske jedi. Foto: EPA

Rdečebarvna naprava, imenovana Let's Pizza, za izdelavo pice uporablja infrardeče žarke in tehnologijo, ki so jo razvili na univerzi v Bologni: dejansko stroj zmeša moko in vodo v testo, ga potem razvalja, nanj razdeli paradižnikovo omako in druge sestavine ter jo za konec še speče. Čas: od dve in pol do tri minute. Število potrebnih ljudi: 0. Lahko pričakujemo konec svetovno znanih italijanskih picopekov?

Spodaj si lahko ogledate, kako picomat deluje. Posnetek je iz lanskega leta, ko so picomat prvič predstavili.
Picomat - rešitev za recesijo?
Glavni mož načrtovanja picomata Claudio Torghele pravi, da je stroj doslej sprožil pozitivne odzive v dveh italijanskih regijah in da ga tamkajšnji prebivalci uporabljajo z navdušenjem. Na drugi strani so gurmani zgroženi, saj po njihovem mnenju predstavlja popoln obrat od klasične priprave te svetovno znane jedi. "To ni le prodajni avtomat, ampak je to dejansko minipicerija," je dejal Torghele. "Ima okna, skozi katere lahko opazujete proces priprave pice. Otroci, tudi moji, so navdušeni: ko picomat pripravlja pico, je okoli njega vedno gneča."

Napravo so razvili s pomočjo angleško-nizozemskega podjetja Unilever, najprej pa so jo preizkusili v Nemčiji. In kakšni so cilji za prihodnost? Razširitev picomatov po Evropi in ZDA, pri tem pa bi sestavine za pico prilagodili lokalnemu okusu.

Za zdaj na voljo štiri vrste pic
Trenutno so na voljo štiri vrste pice: s sirom in paradižnikom, s slanino, s šunko in s svežo zelenjavo, v povprečju pa stane 4 evre. Torghele računa, da se bo picomat "prijel" tudi zaradi recesije, v katero tonejo države po vsem svetu, zato ljudje pazijo, koliko denarja porabijo za hrano. "Če hočem jesti odlično pico, grem v picerijo. A naš izdelek je dober, poceni in dostopen 24 ur na dan. Podatki kažejo, da se prodaja v McDonald'su povečuje, podobno je z drugimi ponudniki hitre hrane - nizke cene, zato je povpraševanje večje."

Italija, ki je znana po svoji kulinariki, je država, v kateri imajo raznih avtomatov veliko več, kot kjer koli drugje v Evropi: največ jih je, pričakovano, za kavne napitke. Zgroženi tradicionalnisti pravijo, da proces priprave pice, katere zgodovina sega v 18. stoletje v Neapelj, poteka po svojih zakonitostih, ki jih ne gre spreminjati: testo je treba zgnesti in ga pustiti 12 ur, sestavine morajo biti sveže, pečica pa segreta na okoli 300 stopinj Celzija.

V piceriji Brandi v Neaplju, kjer so pico (paradižnik, mocarela in bazilika) leta 1889 v čast kraljice takrat ravno združene države sploh izumili, so novico sprejeli mirno. "Na žalost, danes ljudje izumijo marsikaj, toda primerjave ni mogoče narediti, sploh, kar se tiče kakovosti," je dejal vodja kuhinje Marcello. "Edina prednost je cena." Lastnik picerije Paolo Pagnani pa je šaljivo sklenil: "Te picomate bi morali odstraniti in jih nadomestiti s starimi džuboksi: če ne drugega, so bili vsaj očarljivi."

"Ta naprava je igrača," je ogorčen Pino Morelli iz združenja italijanskih picerij. "Mogoče bo čez lužo naletela na tržno nišo, a Italijani so rojeni s pico: njihove mame jih z njo hranijo že, ko so dojenčki. Oni vedo, za kaj gre."

K. T.