V ABQ-ju, pop-up lokalu v Londonu. Foto: ABQ
V ABQ-ju, pop-up lokalu v Londonu. Foto: ABQ
Nepozabna Aaron Paul kot Jesse in Brian Cranston kot Walter. Foto: AMC
Walterjev zajtrk v Walter's Coffee Roastery. Foto: Walter's Coffee Roastery

In ne govorimo o televizijskem "spinoffu" Better Call Saul, ampak o tematskem lokalu, ki se je letos odprl v Carigradu.

Walter's Coffee Roastery se je odprla marca po uspešni kampanji na Kickstarterju, kjer se dandanes očitno začenjajo vse uspešne poslovne zgodbe. Kot poroča CNN, je njen ustanovitelj, v Nemčiji rojeni Deniz Kosan, lokal sprva nameraval odpreti v Brooklynu, a se je glavni vlagatelj umaknil in namesto New Yorka kavarna zdaj stoji v turški metropoli.

Osebje nosi rumene varovalne kombinezone in plinske maske, podobne tistim, ki sta jih v "najboljši seriji vseh časov", kot nekateri kritiki opevajo Kriva pota, nosila televizijski kralj metamfetamina Walter White in njegova desna roka Jesse Pinkman. Gostje lahko izbirajo med takimi mamilarsko navdahnjenimi delikatesami, kot so sladice v obliki modrih kamnov in kolački z metamfetaminu podobnimi kristalčki.

Kavo strežejo v steklenih čašah, kot jih uporabljajo kemiki, kavna zrna so shranjena v podobnih kanistrih, kot jih je Walter uporabljal za skladiščenje kemikalij, glavna specialiteta lokala so "Walterjevi zajtrki", jedci pa sedijo pod periodnimi sistemi, s katerimi so porisane stene. In če si želite domov odnesti spominek, imajo v ta namen pripravljene duhovito imenovane vrečke kave #BreakingBeans.

ABQ v Londonu
Kot poudarja CNN, lokal sicer za vse to nima avtorskih pravic, a so se lastniki potencialnim pravnim zapletom ognili tako, da pravijo, da so se po seriji Kriva pota zgolj "navdihovali" in skrbno pazijo, da ne prekoračijo nobene pravne meje glede avtorsko zaščitenega materiala. Njihov naslednji cilj je razširiti lokale po Turčiji, nato pa še po Evropi in ZDA.

Pa ima priljubljenost serije Kriva pota neomejen rok trajanja? Ali pa vsaj tako dolg, da bodo gostje še naprej zahajali v tematske lokale tudi po tem, ko spomin na Walterja in Jesseja zbledi? V Londonu pop-up bar/laboratorij ABQ (po mestu Albuquerque v Novi Mehiki, kjer je serija potekala) ubira previdnejši pristop. ABQ namreč gostom ponuja "koktajle in kemikalije" samo v teh treh poletnih mesecih. Vstopnica po 30 funtov vam prinese dve uri v po meri zgrajenem avtodomu, kjer se nato oblečete v rumene kombinezone in varite svoje koktajle. Med recepti najdemo koktajle, kot so "Blue Flynn" in Kristalne bombe.

ABQ je svoja vrata odprl 24. julija, vstopnice za prva dva meseca so bile razgrabljene v pičlih treh dneh, razprodan pa je tudi že zadnji mesec obratovanja, čeprav naj bi bilo nekaj izrednih vstopnic še na voljo prek posebne aplikacije družbe Locappy, ki stoji za projektom.

Sicer pa lokali niso edina dobičkonosna zapuščina serije, ki se je iztekla pred slabima dvema letoma - v Albuquerqueju že nekaj let vodijo uspešne ture po poteh serije Kriva pota.