Doselitve so za zdaj zelo uspešne, saj se risi dobro vključujejo v populacijo, še zlasti je razveseljivo dogajanje v Alpah, je pred izpustom Bliska dejal koordinator projekta LIFE Lynx Rok Černe z Zavoda za gozdove Slovenije: "Se pravi, od petih izpuščenih risov so nekako vsi ostali na tem območju, kjer smo jih izpustili, in se dobro med seboj znašli, si razdelili ozemlja. To je bil nekako najbolj tvegan del našega projekta, ki za zdaj dobro uspeva, in upamo, da se bodo tri samice, ki so bile izpuščene v Alpah, letos uspešno reproducirale."

Gre že za 14. risa, ki so ga naselili v slovenske gozdove, ime pa so mu tokrat izbrali učenci osnovne šol Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici. V obori se je prilagajal na življenje v novih gozdovih od začetka aprila.

Projekt LIFE Liynx dokazuje, da je Lovska zveza Slovenije, ki v njem sodeluje, naravovarstvena organizacija, je prepričan njen predsednik Lado Bradač: "Da tam, kjer je populacija v težavah, pomagamo, seveda pa se zavedamo tudi, da je treba tam, kjer je populacije preveč, to uravnavati z odstrelom. Ampak danes smo tukaj zato, da ohranimo tega našega risa za zanamce."

Projekt je pomemben zlasti z moralnega stališča, pa je poudaril direktor programa LIFE EU Angelo Salsi: "Gre dejansko za moralno vprašanje, ki je v našem interesu, saj je planet, za katerega dobro skrbimo in na katerem je poleg nas prostor še za vsa druga bitja, boljši tudi za ljudi."

"Sicer pa je ta projekt pomemben tudi zaradi mednarodnega sodelovanja med Hrvaško, Avstrijo, Italijo, Slovenijo in Romunijo, saj dokazuje, da lahko živimo skupaj, in če je le mogoče, tudi v miru," je še povedal Angelo Salsi, ki je v ponedeljek zvečer v spremstvu naših lovcev, po skoraj treh desetletjih, odkar tudi financira evropske projekte, povezane z rjavim medvedom, prvič videl to mogočno žival v naravi od blizu. Tega doživetja ne bo nikdar pozabil in je zanj zelo hvaležen, je dejal.