Lolita je bila lani bolna, a je počasi ozdravela. Kiti ubijalci so sicer zelo družabni sesalci, ki nimajo naravnih plenilcev in lahko živijo do 80 let. Foto: EPA
Lolita je bila lani bolna, a je počasi ozdravela. Kiti ubijalci so sicer zelo družabni sesalci, ki nimajo naravnih plenilcev in lahko živijo do 80 let. Foto: EPA

Prizadevanje za osvoboditev orke Lolite, ki so jo ujeli leta 1970 v zalivu ob Seattlu, je dobilo zagon, potem ko je dokumentarni film Blackfish iz leta 2013 poudaril težave ujetništva ork. Leta 2015 je Nacionalna uprava za oceane in ozračje orke dodala na seznam ogroženih vrst, zagovorniki pravic živali pa so se potem še več let na sodišču neuspešno bojevali za Lolitino svobodo.

Načrt, da bi bitje, ki tehta več kot dve toni in je znano tudi kot Toki – okrajšava za indijansko ime kita Tokitae –, vrnili v njen naravni habitat, je zahteval zvezno odobritev. Tako je postopek vrnitve v njene "domače vode" trajal več let.

Začel se je s prenosom lastništva akvarija s SeaWorld Entertainment Miami Seaquarium na podjetje The Dolphin, ki je pozneje začelo sodelovati z neprofitno organizacijo, da bi kitu zagotovilo zdravstveno oskrbo. "Iskanje boljše prihodnosti za Lolito je eden od razlogov, ki so nas motivirali, da smo kupili Miami Seaquarium," je v izjavi dejal izvršni direktor Eduardo Albor.

Floridski akvarij naj bi tako končno dosegel dogovor z neprofitno organizacijo Friends of Lolita. Ta ga zavezuje, da bo 57-letno orko, ki je bila nekoč glavna znamenitost akvarija, marca lani pa se je po spremembi vodstva le upokojila od nastopov, v dveh letih vrnil v oceanski habitat na severozahodu Tihega oceana.