Maroko je v navijanju združil celotno afriško celino in Arabski polotok. Foto: EPA
Maroko je v navijanju združil celotno afriško celino in Arabski polotok. Foto: EPA

V Katarju, Maroku in v številnih večjih evropskih mestih so po zgodovinski prvi uvrstitvi afriške reprezentance v polfinale nogometnega svetovnega prvenstva odmevali vzkliki maroških navijačev. Rajanje, ples in solze sreče so pospremili enkratni športni uspeh te severnoafriške dežele. Poleg Maročanov so slavili vse od Slonokoščene obale do Savdske Arabije, saj je po besedah navijačev to uspeh tako afriške celine kot tudi arabske kulture. Avtomobili navdušenih Maročanov so zaprli tudi prometnice po številnih evropskih mestih, med njimi v Parizu, Londonu, Milanu in Torinu.

Privrženci maroške reprezentance so po zmagi Maroka nad Portugalsko zavzeli Torino. Foto: EPA
Privrženci maroške reprezentance so po zmagi Maroka nad Portugalsko zavzeli Torino. Foto: EPA

"Nogometaši so nas osrečili in dokazali, da se lahko uvrstijo celo v finale. Zakaj pa ne? Navijači smo zelo ponosni na moštvo, za katero navijata celotna Afrika in Arabski polotok," je za Reuters povedala Siham Motahir iz glavnega mesta Maroka Rabata, kjer so bare do zadnjega mesta napolnili nogometni navdušenci.

Po zmagi Maroka: Smo Rocky SP-ja

Na družbenem omrežju Twitter se je oglasil celo predsednik Afriške unije, Macky Sall: "Zgodovinsko in fantastično! Atlaški levi so se uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva. Bravo, Maroko!" Navdušeni so bili tudi številni nekdanji nogometni superzvezdniki, med njimi tudi eden izmed največjih afriških nogometašev v zgodovini, Didier Drogba, ki je včasih paral mreže za londonski Chelsea.

Več kot le nogomet

"Maroko je počastil vse Afričane in Arabce, uresničili so sanje vseh nas," je za Reuters povedal Ameur Souilam iz Tunizije. Prav tako so zmago Maroka pozdravili Palestinci, ki so med tekmo in po njej napolnili ulice. Še posebej jih je navdušila palestinska zastava, ki so jo maroški nogometaši poleg lastne vihteli po uspešni tekmi. "Ko smo videli nogometaše Maroka s palestinsko zastavo, smo se počutili, kot da smo zmagali tudi sami," je povedal Imad Joudat iz Gaze.

Veselili so se stari in mladi. Foto: EPA
Veselili so se stari in mladi. Foto: EPA

Najbolj divje pa je bilo seveda v Maroku. Ko je Youssef En-Nesyri dosegel edini zadetek na tekmi četrtfinala, je na znamenitem glavnem trgu Jemaa el-Fnaa v Marakešu završalo med neštetimi navijači, ki so tekmo spremljali na dveh velikih zaslonih. Tudi v Katarju so imeli reprezentanti Maroka izjemno podporo. Za golom enega izmed junakov nogometne pravljice, Yassina Bounouja so odmevali glasovi bobnov in gorečih navijačev, ki so zlahka preglasili navijanje manj številnih portugalskih privržencev, po golu za zmago, pa so dodobra preverili trdnost temeljev stadiona Al Thumama.

Zadetek Maroka za zgodovino