Uporabniki strani lahko na forumu izmenjujejo izkušnje, ki jih imajo s podarjenjem stvari. Foto: MMC RTV SLO
Uporabniki strani lahko na forumu izmenjujejo izkušnje, ki jih imajo s podarjenjem stvari. Foto: MMC RTV SLO
Veste, kaj se je tudi znašlo med podarjenimi stvarmi? Silos! Ki v rubriki Ostalo dela družbo konjskemu in zajčjemu gnoju, senu, hoduljam, samostoječemu trapezu ... Foto: Podarimo.si

Spletna stran Podarimo.si je namreč namenjena izključno darovanju stvari, letna statistika obiska strani pa ustanoviteljema Mihi Jerebu in Anžetu Šuštarju te dni riše nasmeh na obraz. Preko portala je bilo podarjenih skoraj sto sedežnih garnitur, šest sobnih koles, 80 pralnih strojev, 40 hladilnikov, 30 zamrzovalnih omar, 230 postelj, 60 otroških vozičkov, 12 (bolj ali manj voznih avtomobilov) in več kot 1.200 hišnih ljubljenčkov.

V letu dni je portal obiskalo več kot 230.000 uporabnikov, ki so objavili skoraj 9.000 oglasov. Najbolj zaželjeni predmeti so bili kuhinjski elementi in pralni stroji, ki so lastnika običajno zamenjali le nekaj minut po objavi oglasa.

Sreča je v dajanju
Miha in Anže, 21-letna študenta ekonomije, sta k sodelovanju povabila tudi Slovensko Karitas, društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice, nazadnje pa še zavetišča in društva za pomoč živalim. Svoj lonček so pristavili tudi številni radijski, televizijski, spletni mediji in občinska glasila in izrazili svojo podporo projektu, ki sta ga ustanovitelja opisala takole: "Ker smo ljudje velikokrat preleni, da bi predmete, ki jih ne potrebujemo več, podarili pomoči potrebnim, jih tako raje zavržemo. Ker pa se zavedamo, da se ljudje počutimo srečni, ko osrečimo sočloveka, še bolj pa se počutijo srečni tisti, katerim je kaj podarjeno, smo ustvarili portal Podarimo.si, ki je namenjen izključno darovanju. Tako lahko z malo truda podarimo odslužene predmete in s to skromno gesto razveselimo in osrečimo soljudi."

Najsrečnejši so tisti, ki srečo razdajajo, je slogan, ki spremlja ta projekt in dokazuje, da je kljub življenju v kapitalistični družbi sreča za nekatere še vedno v dajanju in ne jemanju.