Za svoje delo si je Magawa, orjaška podgana mošnjičarka, lani prislužila posebno zlato nagrado organizacije za varstvo živali PDSA za živalski pogum in solidarnost. Foto: EPA
Za svoje delo si je Magawa, orjaška podgana mošnjičarka, lani prislužila posebno zlato nagrado organizacije za varstvo živali PDSA za živalski pogum in solidarnost. Foto: EPA

Podgana posebno velike vrste iz osrednje Afrike je v svoji dolgi karieri pomagala očistiti več kot 225.000 kvadratnih metrov zemlje v Kambodži, pri tem je odkrila 71 min in 38 kosov razstreliva, je sporočila belgijska nevladna organizacija za odstranjevanje min APOPO, ki je podgano usposobila za zaznavanje zakopanega razstreliva.

"Čeprav je še vedno v dobrem zdravstvenem stanju, je dosegla upokojitveno starost in se začenja tudi upočasnjevati," so sporočili iz APOPO-ja in nadaljevali s pohvalo, da je šestletna Magawa skupnostim v Kambodži omogočila, da živijo, delajo, se igrajo in se izobražujejo brez strahu pred izgubo življenja ali uda.

APOPO je sporočil, da so lani samo v Kambodži očistili 4,3 milijona kvadratnih metrov zemlje, kar brez pomoči malih junakov, kot je Magawa, ne bi bilo mogoče.

Sorodna novica Podgana minolovka je dobila nagrado za živalski pogum

Na mine opozorijo s kopanjem
Afriške velikanske podgane so inteligentne in jih je preprosto trenirati. Urijo jih v Tanzaniji, kjer živijo tudi v naravi, po enoletnem urjenju pa jih pošljejo po kriznih območjih po vsem svetu, Magawi je pripadla misija v Kambodži.

Čeprav gre za eno največjih vrst podgan, ki lahko doseže tudi dolžino enega metra, so živali dovolj lahke in gibke, da ne sprožijo min. Njihov izostren vonj zazna določene kemijske spojine v razstrelivu, skrbnike pa na mine opozorijo s kopanjem.

Vodnik lahko s pomočjo podgane v 30 minutah očisti območje velikosti teniškega igrišča, kar lahko z detektorjem kovin traja štiri dni, piše CNN.

Mine v Kambodži so posledica dolge državljanske vojne, ki je v državi divjala na koncu prejšnjega stoletja. Največ min na svetu je sicer zakopanih v Afganistanu, Siriji, Ukrajini in Iraku.