Foto:
Foto:
V Kolumbiji se proizvede največ kokaina na svetu.

Vse bolj popularne postajajo doma izdelane podmornice, s pomočjo katerih lahko prepeljejo velike količine mamil. Eno takšnih podmornic so kolumbijski policisti odkrili v pristanišču Tumaco, ki leži blizu meje z Ekvadorjem. Podmornica je imela kapaciteto desetih ton, tako da bi lahko prepeljala kokain v vrednosti do 300 milijonov dolarjev.

Kot je povedal predstavnik policije Eduardo Fernandez, so preprodajalci začeli podmornico graditi pred pol leta, uporabljali pa so majhne dele, tako da je delo potekalo čim bolj neopazno. Dodal je še, da so želeli podmornico zgraditi do velike noči, saj so pričakovali, da bo v tem času policija manj pazljiva in da bodo tako lažje izvedli svoj načrt. Fernandez ni povedal, kam naj bi bila podmornica namenjena in kako dolgo bi lahko plula.

To je drugi znani primer poskusa tihotapljenja mamil s pomočjo podmornice. Leta 2000 so podobno plovilo odkrili v bližini Bogote, podmornica je bila takrat precej oddaljena od obale.

Kolumbijski tihotapci uporabljajo tudi bolj običajne načine tihotapljenja mamil na svetovna tržišča, predvsem v ZDA in Evropo. Popularna je uporaba ljudi, ki pogoltnejo kondom, napolnjen z mamili, in pa skrivališča za kokain in heroin med ladijskim tovorom, na primer med pasjo hrano.

V Kolumbiji se sicer proizvede največ kokaina na svetu, država pa je tudi največja dobaviteljica heroina Združenim državam Amerike.